Afval

GOED inzamelen: meer grondstoffen, minder afval

Het grootste deel van wat wij nu nog weggooien is eigenlijk geen afval, maar een verzamling aan grondstoffen. Grondstoffen die wij opnieuw kunnen gebruiken. En dat is hard nodig, want wereldwijd zijn er steeds minder grondstoffen beschikbaar. Daarom zamelen wij afval GOED in. 

GOED gevoel

Wil van Gessel, inwoner van Leiderdorp en eigenaar van het kijk- en afhaalpunt in het voormalig Sparmuseum aan de Hoofdstraat, vertelt waarom hij het belangrijk vindt dat we meer grondstoffen gaan scheiden.

“Inzamelen doen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor de toekomst van onze kleinkinderen. Wij zijn zelf al jaren bezig om zoveel mogelijk afval te scheiden en we eten zelf veel biologisch. Dit stimuleren we al vele jaren door de verkoop van biologische groenten- en fruitpakketten. Grondstoffen inzamelen en niet klakkeloos weggooien moet eigenlijk een goede gewoonte, een leefstijl, gaan worden. Zoveel mogelijk inzamelen en een schone omgeving zal uiteindelijk een goed gevoel gaan geven.”

Waarom nascheiding

Onze ambitie is om in 2020 75% van het afval te kunnen hergebruiken als grondstof. Uit onderzoek is gebleken dat nascheiding de meest effectieve manier is. Vanaf februari 2020 hoef je dus geen PMD meer te scheiden van het restafval, omdat installaties de herbruikbare grondstoffen uit het afval filteren.

 

Meer ruimte voor andere grondstoffen

De containers die voor PMD gebruikt worden krijgen een nieuwe bestemming: ze worden textiel-  of papiercontainers. De precieze locaties en bestemmingen staan hieronder.

  1. Splinterlaan (hoek Pinksterbloem) – textiel
  2. Van der Marckstraat (Zijlkwartier) – papier
  3. Meerburglaan – papier
  4. Cor Gordijnsingel – papier
  5. Vossiuslaan – textiel

 

Scheid je al papier en textiel en wil je weten wat je nog meer kunt doen? Bekijk onze GOED-tips.