Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Doe mee

Heeft jouw wijk de meeste bijen? Doe mee met de challenge en ontdek het!

In de week van 21 t/m 27 mei gaat de eerste lokale bijenchallenge van start: is jouw wijk het meest bijenrijk? Doe mee en tel bijen en bijenplanten met behulp van ObsIdentify, een handige natuurherkenningsapp voor op je smartphone.

De bijenchallenge is een wedstrijd tussen wijken in de Leidse regio: in welke wijk in Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten of Oegstgeest worden de meeste wilde bijen en bijenplanten geteld? Ga de uitdaging aan en tel mee! Door mee te doen leer je niet alleen meer over bijen, maar ook helpen de getelde bijen om de bijen beter te kunnen beschermen.

Hoe leer ik meer over bijen?

Aftrap

De aftrap van deze bijenchallenge vindt plaats op vrijdag 20 mei van 19.30 tot 21.30 uur uur in de Eendenkooi (Kooikersplein 1, 2382 EG Zoeterwoude). Hier kom je meer te weten over de bijen in je buurt en de challenge. Maar ook leer je het belang van onderzoek gedaan door burgers (citizen science) voor de bescherming van bijen. Twee van de sprekers zijn bijenexperts Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center en Menno Reemer  van EIS Kenniscentrum Insecten. Zij zijn allebei experts op het gebied van bijen.

Oefenen

Foto: Groene Cirkel Bijenlandschap

Niet veel ervaring met bijen? Geen probleem, want je kunt oefenen op zaterdag 21 mei!  Op het bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude helpen experts je met het herkennen van bijen. Ook geven ze tips hoe je bijen het beste kunt fotograferen. Je kunt deze sessie om 10.30 of om 13.00 uur bijwonen. Meer specifieke informatie over de tijd en locatie krijg je na aanmelding.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de bijenchallenge, de startbijeenkomst en/of de oefendag op https://www.naturalis.nl/bijenchallenge

Download de app

Om mee te doen met de bijenchallenge moet je de ObsIdentfyapp downloaden op je telefoon. Dit kan via Google Play op een Androidtelefoon of via Play Store op een Apple. In de app vind je meer informatie over de bijenchallenge en hoe je mee kunt doen.