Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Bodemdieren: onze helden!

Wie kan van herfstbladeren weer voedsel maken? Wie houdt de grond gezond? Wie helpt ziekteverwekkers in de bodem te bestrijden en het water te zuiveren? Dat doen bodemdieren. Ze zijn dus erg nuttig voor ons en helden die te makkelijk vergeten worden.

Wat doet een gezonde bodem?

Een gezonde bodem neemt het water van regenbuien op. Zo verklein je de kans op overstromingen in dorp of stad, én je hebt nog wat over voor later in een droge zomer! In een gezonde bodem groeien ook gezond planten, die wij eten en waar wij onze kleding van maken. Een gezonde bodem neemt CO₂ op van de gevallen herfstbladeren en helpt onze lucht te zuiveren. En daar staan we niet zo vaak bij stil…

“Na vijf jaar is het duidelijk dat tuinen en parken een belangrijke oase voor de algemene bodemdieren in de stad kunnen vormen. En zelfs balkons. Als je ze bodemdiervriendelijk onderhoudt.”

Gerard Korthals, onderzoeker. Bron: Operatie Steenbreek.

Wat kan jij  terug doen voor bodemdieren?

Ga aan de slag en maak je tuin of balkon bodemdiervriendelijk!  Deze tips en weetjes helpen je op weg.

Ben je benieuwd welke bodemdieren veel te vinden zijn in de Nederlandse bodem? Bekijk wie de bodemdierenrace heeft gewonnen in het verslag van Operatie Steenbreek.