Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Doe mee

Bollen voor bijen. Herfst: de ideale planttijd!

Juist in het vroege voorjaar bloeit er weinig en is het lastig om nectar te vinden. Die eerste bloeiers in het voorjaar, zeker de bloembollen, zijn essentieel voor hommels en bijen om een goede start te maken na de winterslaap. Die vroege bloeiers zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen moeten daarom in de herfstperiode al de grond in.

Biologische bollen

Besef wel dat ‘gangbare’ bollen bijna altijd behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen. Helaas bestrijden die middelen ook de bijen en hommels, en werkt de hulp averechts. Kies daarom altijd voor biologische bollen. Deze zijn vaak te verkrijgen in tuincentra – gewoon vragen als je ze niet ziet – en anders zijn er wel genoeg webwinkels die ze aanbieden. Steeds meer gemeenten zijn inmiddels ook overtuigd, en planten daarom biologische bloembollen.

Ook gewoon mooi

Bollen planten doe je natuurlijk niet alleen voor de bijen, maar ook voor jezelf. Als je eens iets anders wilt dan de ‘gewone’ sneeuwklokjes is er goed nieuws. Tegenwoordig zijn er ook veel bijzondere biologische stinzenplanten te koop: zoals kievitsbloem, boerenkrokus, sterhyacint, vogelmelk of bostulp. Wil je meer weten?

Kijk dan op www.bijenlandschap.nl.

Foto: Laura Peterzen

 

Automatisch op de hoogte blijven?

Meld je aan en ontvang een kort berichtje in je mailbox bij elk nieuw artikel!

  • Voer uw wachtwoord in.
  • Voer uw wachtwoord opnieuw in.