Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Herfst: bollen planttijd!

Juist in het vroege voorjaar bloeit er weinig en is het lastig om nectar te vinden. Die eerste bloeiers in het voorjaar, zeker de bloembollen, zijn essentieel voor hommels en bijen om een goede start te maken na de winterslaap. Vroege bloeiers zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen moeten daarom in de herfstperiode al de grond in. Zolang het niet vriest kun je bollen planten. Ook op je balkon of dakterras!

Biologische bloembollen
Helaas wordt in de bollenteelt nog erg veel bestrijdingsmiddelen gebruikt met een groot, negatief effect voor bijen, vlinders en andere kleine dieren. Gelukkig zijn er steeds meer biologische bloembollen te krijgen. Kies daarom altijd voor biologische bollen. Grote tuincentra – gewoon vragen als je ze niet ziet – en veel webwinkels hebben tegenwoordig een grote collectie biologische bollen in het assortiment. Ook steeds meer gemeenten zijn inmiddels overtuigd, en planten biologische bloembollen.

Kleurenpracht
Bollen planten doe je natuurlijk niet alleen voor de bijen, maar ook voor jezelf. Als je eens iets anders wilt dan de ‘gewone’ sneeuwklokjes kies dan eens voor bijzondere, biologische stinzenplanten zoals boerenkrokus of een van de hieronder getoonde planten:

Kievietsbloem

Sterhyacint

Vogelmelk

Bostulp

 

Wil je meer weten? Kijk dan op: www.bijenlandschap.nl.

foto: Laura Peterzen

 

 

Automatisch op de hoogte blijven?

Meld je aan en ontvang een kort berichtje in je mailbox bij elk nieuw artikel!

  • Voer uw wachtwoord in.
  • Voer uw wachtwoord opnieuw in.