Energie

Doe mee

Wij doen mee met Duurzame Huizen Route. Jij ook?

Gemeente Leiderdorp doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route! Geef jij je woning ook op om te laten zien hoe je duurzamer kunt wonen?

Wat is het?

De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform waar huiseigenaren, inclusief VvE-leden, hun ervaringen delen met het duurzaam maken van hun woning. Zo kunnen mensen zich het hele jaar oriënteren op duurzaam wonen door de voorbeelden en ervaringsverhalen te bekijken, of door vragen te stellen aan de huiseigenaren. Het is ook mogelijk om een duurzaam huis te bezoeken. Gemeente Leiderdorp ondersteunt dit initiatief en moedigt inwoners aan hun woning aan te melden als voorbeeld.  

Door het jaar heen zijn er verschillende activiteiten, zodat bezoekers duurzaam wonen in de praktijk kunnen zien en ervaren. Op 31 oktober en 7 november openen in heel Nederland huiseigenaren weer hun deuren voor mensen uit de omgeving. Dankzij een inschrijfsysteem kunnen bezoekers in kleine groepen en verspreid over de dag worden ontvangen. Je bepaalt daarnaast zelf hoe lang en hoeveel mensen je wilt ontvangen en hoe je je presentatie doet. Fysieke openstelling is echter niet noodzakelijk om mee te kunnen doen. Als online voorbeeld is jouw woning ook al een grote inspiratiebron voor anderen! Als men vragen heeft, kunnen deze gesteld worden via een online formulier.

Doe mee!

Heb jij ervaring opgedaan met het toepassen van kleine of grote duurzame maatregelen zoals isolatie, zonnecollectoren, warmtepomp of slim ingeregelde systemen? Deel jouw kennis en ervaringen door jouw woning aan te melden.

Benieuwd naar hoe zo’n (fysieke) open huisdag eruit ziet? Bekijk de video hieronder voor een indruk van de editie van vorig jaar. (Let op: deze video is gemaakt voordat de coronamaatregelen in werking traden.)

Verkiezing

Dit najaar vindt er ook een verkiezing plaats van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Een deskundige jury buigt zich over de inzendingen en de winnaars worden bekend gemaakt tijdens de (online) feestelijke uitreikingsavond op 20 november.  Wacht niet te lang: de inschrijving voor de verkiezing sluit op 20 september!