Energie

Wilco gaat GOED! Wat doe jij?

Anderhalf jaar geleden reageerde Wilco op een oproep in de lokale krant voor vrijwillige EnergieAmbassadeurs. Wilco zag hierin een mooie kans om zijn bijdrage te leveren aan een duurzamer Leiderdorp, dus meldde hij zich aan. ‘We gingen met een behoorlijk grote club van start. Nu, anderhalf jaar later, is er een harde kern overgebleven, maar het is nog steeds een behoorlijk grote groep mensen…,’

Wilco vervolgt: ‘als EnergieAmbassadeurs zijn we verdeeld over de wijken in Leiderdorp en actief in onze eigen buurt. Ik ben actief in zone 3. We geven medebewoners kennis over duurzame mogelijkheden en helpen hen op weg. De gemeente heeft hier zelf te weinig tijd en mogelijkheden voor. Wij nemen het voortouw en de gemeente faciliteert onze activiteiten. Wat mij betreft een mooie verdeling, want zo kan ik er voor een groot deel mijn eigen invulling aan geven.’

Rode, oranje en groene paprika’s

Zo heel vanzelfsprekend was het anderhalf jaar geleden niet dat Wilco zich nu inzet als vrijwillig EnergieAmbassadeur. Hij was er niet echt mee bezig. Wilco vergelijkt het met kleuren paprika’s en legt uit: ‘iemand vertelde mij ooit over rode, oranje en groene paprika’s. Groene paprika’s staan voor de duurzame, milieubewuste mensen. De rode paprika’s staan daar lijnrecht tegenover: mensen die zich totaal niet met duurzaamheid bezighouden. Zij geloven niet dat je verschil kunt maken of vinden dat dit door de overheid aangepakt moet worden. Daartussen heb je een grote groep oranje paprika’s. Dat zijn de mensen die best welwillend zijn om hun gedrag en keuzes aan te passen en zo hun voetafdruk te verkleinen. Ze hebben alleen een duwtje in de rug nodig, zoals de juiste kennis, hulp en motivatie. Zelf was ik een oranje, misschien wel beetje rode paprika,’ zegt Wilco. ‘Ik zag wel dat het niet goed ging, maar dacht niet dat ik het verschil kon maken in mijn eentje. Tot onze dochter via school deelnam aan een project over plastic soep en straatafval. Zij zag ineens overal afval op straat en wilde dat gaan opruimen. In het begin zeiden wij nog nee laat maar liggen dat is vies, maar onze dochter hield vol dat dit slecht was voor alle diertjes. Uiteindelijk is vooral mijn vrouw, Marieke, gewapend met handschoenen, begonnen met het oprapen van afval, samen met onze dochters.’

Ik dacht in mijn eentje het verschil niet te kunnen maken. Nu wéét ik dat het wel zo is.’

‘Van het een kwam het ander en Marieke organiseerde uiteindelijk zelfs een buurtactie tijdens de World Clean Up Day. Het was eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, het opende als het ware onze ogen en we zijn toen gaan kijken wat we nog meer kunnen doen zonder dat dit ons leven ingrijpend verandert.’ Waar Marieke zich vooral bezig hield met Duurzaamheid in de breedste zin was Wilco vooral geïnteresseerd in wat we in en rond ons eigen huis kunnen doen. Zonnepanelen hadden we al snel aangeschaft en langzaam aan gaan we steeds een stapje verder. Ik voelde me vooral aangesproken door de technische kant van duurzaamheid en blijf me daar in verdiepen. Het is bijna verslavend. Je rolt van het één in het ander en we inspireren elkaar,’ vertelt Wilco enthousiast.

Terug naar het normale normaal

EnergieAmbassadeurs geven vooral tips en adviezen over mogelijkheden om minder gas en stroom te verbruiken. Maar Wilco en zijn gezin kijken zelf veel verder, zoals naar wat zij eten. ‘Neem nu een stukje vlees. Dat is meer dan alleen dierenleed. Om 1 kilo rundvlees te produceren wordt 15.500 liter water en 25 kilo plantaardig voedsel gebruikt*. Bizar eigenlijk. Wij kopen zelf geen vlees meer, maar zijn niet helemaal gestopt met vlees eten, we eten nu zelden vlees en gaan veel bewuster om met onze voeding. Overvloed is normaal geworden, we moeten terug naar het ‘normale normaal’. Als we dat allemáál een beetje doen, maakt dat al een enorm verschil,’ zegt Wilco.

‘Duurzame artikelen zijn niet duur, gewone artikelen zijn belachelijk goedkoop!’

Wilco focust vooral op het verminderen van energie- en gasverbruik, terwijl Marieke in de breedte met duurzaamheid bezig is. ‘Marieke blogt via Fairhups, om zo anderen te inspireren en te laten leren van onze ervaringen. Ook heeft Marieke een werkboekje gemaakt voor kinderen over afval, dat binnenkort uitkomt,’ vertelt Wilco trots. ‘We kopen nagenoeg geen nieuwe spullen meer, maar alles tweedehands. Onze dochter wilde Lego voor haar verjaardag. We zijn eens gaan speuren op de grootste site met tweedehands spullen en vonden een enorm aanbod. In de winkel ben je voor een gemiddelde doos Lego al gauw 50 euro kwijt, terwijl we nu voor een fractie van de winkelprijs een bak vol hadden. Onze dochter is er erg blij mee en heeft er geen enkel probleem mee dat het tweedehands is. Het is maar hoe je er zelf mee omgaat. Sommige mensen vinden het raar of zielig dat onze kinderen geen nieuwe spullen krijgen voor hun verjaardag. Maar ons kind maakt het niet uit waar het speelgoed vandaan komt en zij begrijpt ook waarom we dit zo doen. En er zijn zoveel mooie, tweedehands spullen te vinden. Op scholen zou meer bewustwording moeten zijn voor ketens zoals de mode- en vleesindustrie. Het komt wel op gang. Langzaam, Maar het komt er wel,’ zegt Wilco tot slot.

Wilco’s advies:
‘Maak keuzes die bij je passen en maak bewuste keuzes. Ik ben zelf ook echt niet perfect, maar bedenk mij altijd welke impact mijn keuzes hebben op mijn ecologische afdruk. Korter douchen is bijvoorbeeld heel goed om je water- en gasverbruik te verminderen. Maar ik vind het heel erg moeilijk om kort te douchen, wat ik wel heel heel makkelijk vind om te doen is om minder vaak douchen. Op alle vlakken is winst te behalen en als je een beetje creatief bent vermindert dit ook de kwaliteit van je leven niet. Neem nu kleding: waarom zou je elke twee jaar een nieuwe winterjas moeten kopen? Een goede winterjas gaat echt wel langer mee. Ook buiten ons huis is winst te behalen. Met minder tegels en meer groen in je tuin draag je bij je aan een gezondere luchtkwaliteit in je woonomgeving en zorg je zorg je voor verkoeling tijdens warme zomerdagen.’ (lees: Operatie Steenbreek, Tegel eruit, Plant erin red.).

Was ik 2 jaar geleden nog van mening dat je in je eentje het verschil niet kan maken, nu wéét ik dat het wel zo is. Als iedereen in zijn eentje wat mindert zijn we namelijk niet alleen, maar een groep! En dan maak je het verschil. Eigenlijk weten we het wel, maar nu moeten we het ook doen!

Na afloop van het gesprek vraagt Wilco of er in het artikel een citaat van Gandhi kan worden opgenomen:
‘De aarde biedt genoeg om aan ieders behoeften te voldoen, maar niet voor ieders hebzucht.’

*Meer informatie over deze berekening en vleesproductie:
Nudge: de impact van minder vlees eten