GOED idee of vraag? Laat het ons weten!

Samen met inwoners, instellingen en (maatschappelijke) organisaties willen¬†wij aan de slag voor een klimaatbestendig & duurzaam Leiderdorp. Goede idee√ęn en suggesties,¬†maar ook vragen,¬†zijn dan ook zeer welkom!

Inspireer anderen en geef het goede voorbeeld. Het kan zo maar zijn dat dit anderen verder helpt. En uiteraard zijn we heel benieuwd welke oplossingen Leiderdorpers bedenken voor een klimaatbestendig dorp. Dan kunnen wij er verder over vertellen!

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Reacties

  Joan

  Wat een fijne site met mooie initiatieven ūüôā Wij wonen in de vogelbuurt en onze cv ketel is momenteel 16 jaar oud en binnenkort wel toe aan vervanging. Aangezien het gasverbruik flink omlaag moet, heb ik me een klein beetje verdiept in de mogelijkheden om geen cv met gas meer te hoeven gebruiken. Zijn er vanuit de gemeente ook al plannen om het gasverbruik te verminderen? Bijvoorbeeld een warmtenet of subsidie voor een warmtepomp?

   Laura Kiemeney

   Beste Joan,

   Bedankt voor uw bericht en goed te lezen dat u enthousiast bent over onze website en nadenkt over een duurzame oplossing voor uw verouderde cv-ketel.
   Het Rijk heeft als ambitie om alle woningen in 2050 aardgasvrij te maken. Dit is een flinke opgave ondanks dat deze datum nog ver weg lijkt. In onze Duurzaamheidsagenda hebben wij aangegeven dat we de komende jaren (2018-2019) plannen gaan maken om de wijken in Leiderdorp aardgasvrij te maken, vertaald in een zogenoemde ‚Äúwarmtevisie‚ÄĚ op wijkniveau. Dit willen we samen vormgeven met onze inwoners, instellingen en ondernemers.

   U hoeft natuurlijk niet te wachten op de warmtevisie om uw woning te verduurzamen. In onze gemeente hebben wij een voordelige duurzaamheidslening die u kunt gebruiken voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een warmtepomp (zie hiervoor de gemeentewebsite). Landelijk loopt er via het RVO momenteel een subsidieregeling specifiek voor o.a. zonneboilers en warmtepompen. Voor meer informatie hierover (en andere duurzame maatregelen) verwijzen wij u graag door naar de website van het gemeentelijke Duurzaam Bouwloket. Via de daar vermelde energiesubsidiewijzer onder ‚ÄúSubsidies‚ÄĚ komt u terecht bij de betreffende ‚ÄúInvesteringssubsidie Duurzame Energie‚ÄĚ. Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, laat het ons vooral weten via duurzaam@leiderdorp.nl.

  F. Körner

  wij hebben al met 90% van onze straat zonnepanelen aangeschaft en ook ons huis goed geisoleerd, maar wij zijn absoluut tegen aanleg van een warmtenet vanuit de Botlek, kostenverspilling, volkomen onnodig laat ze de warmte maar in de directe omgeving gebruiken. ook kan er vrij goedkoop aardgas geimporteerd worden, nederland heeft decennialang zelf aardgas geexporteerd.

   laura

   Beste meneer/mevrouw Körner,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Goed te lezen dat u met uw buurtgenoten al zulke stappen heeft gemaakt op het gebied van woningverduurzaming!
   Het Rijk heeft mede naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs en de ontwikkelingen in Groningen de ambitieuze koers bepaald om als land geheel gasloos te zijn in 2050. In het ontwerp-Klimaatakkoord van Nederland is als ambitie opgenomen om in 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met minimaal 49%, om uiteindelijk in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

   Zoals u wellicht weet, wordt de warmtebron voor de stadsverwarming aan de Langegracht in Leiden op korte termijn gesloten. De leiding vanuit de Rotterdamse haven komt ter vervanging van deze bron. Deze leiding met restwarmte (welke anders verloren gaat) biedt een kans om in de Leidse regio invulling te geven aan (een deel van) de klimaatdoelstellingen met betrekking tot de gebouwde omgeving. Het verschilt echter per type woning of het aansluiten op zo‚Äôn warmtenet ook de meest effectieve/economische voorziening is. U kunt zich wellicht voorstellen dat woningen gebouwd voor de jaren 60, welke vaak slecht ge√Įsoleerd zijn, zich meer lenen voor een hoge temperatuur-warmtenet dan voor een individuele oplossing (warmtepomp). Voor woningen die beter ge√Įsoleerd zijn (zoals die van u) zijn er ook andere technieken mogelijk.

   Alle gemeenten zijn verplicht om in 2021 een ‚Äėtransitievisie warmte‚Äô (ook wel warmtevisie/-plan genoemd) gereed te hebben. In deze warmtevisie worden op wijkniveau de mogelijke alternatieven in beeld gebracht en het tijdspad vastgelegd waarop de eerste wijken van het aardgas af gaan (lees: voor 2030). Bij dit traject zullen ook inwoners uit de betreffende wijken betrokken worden, waarbij het plan is om hier dit jaar mee te starten.

   Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, kunt u ook contact opnemen via duurzaam@leiderdorp.nl.

Automatisch op de hoogte blijven?

Meld je aan en ontvang een kort berichtje in je mailbox bij elk nieuw artikel!

 • Voer uw wachtwoord in.
 • Voer uw wachtwoord opnieuw in.