Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Insecten zwaar onder druk. Jij kunt helpen!

Nieuwe studies over insectensterfte bevestigen wat de afgelopen jaren al duidelijk werd: het gaat wereldwijd slecht met de insecten. Er zijn veel oorzaken en de problemen beïnvloeden elkaar en versterken elkaar soms ook nog. De maatregelen om de insectensterfte tegen te gaan zijn grootschalig en ingrijpend, maar als individu kun je wel bijdragen door de insecten in je eigen omgeving te helpen.

Jij kan helpen de insectenstand te bevorderen. Die maatregelen kunnen niet de gevolgen van de intensivering van het landschap en de klimaatverandering stoppen, maar de insecten in de directe omgeving zullen er zeker van profiteren! Als dat op heel veel plekken gebeurt zet dat wel degelijk zoden aan de dijk. Alle beetjes helpen!

Er zijn veel manieren om insecten te helpen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat onze eigen omgeving aantrekkelijk wordt. Zo kunnen we in onze tuinen zorgen voor een goed leefgebied door beheer waarbij er ruimte blijft voor vlinders, zweefvliegen, bijen en andere insecten. Zie hier voor meer informatie en tuintips om zelf aan de slag te gaan. Hier download je ook gratis het boekje ‘Aan de slag voor insecten!’