Energie

Makkelijk lager energieverbruik: GOED verhaal van Annemiek

Annemiek uit de Voorhof deed mee aan de teGOEDbon-actie. Lees hieronder haar verhaal.

“Mijn vaatwasser van 17 jaar oud ging kapot en ik stelde het uit om een nieuwe te kopen, omdat ik opzag tegen het gedoe. Ik heb uiteindelijk toch een nieuwe vaatwasser gekocht en meteen ook een koelkast, omdat deze oud was en ik dan maar één keer wat nieuws hoefde te kopen.”

Tip van Annemiek: vervang meerdere apparaten in één keer, dat scheelt gedoe maar ook energiekosten. Zeker bij apparaten die continu aanstaan, zoals een koelkast. 

“Toen ik hoorde van de teGOEDbon-actie had ik net de apparaten gekocht. Voor de koelkast heb ik uiteindelijk de teGOEDbon verzilverd. In de informatie die meekwam met de actie ging ik ook nadenken over onze mechanische ventilatiebox. Met drie tieners staat de ventilatie in de badkamer veel aan, maar er is alleen bediening in de keuken. Erg onhandig, want daardoor stond hij continu aan op de hoogste stand. Nu ik toch bezig was met energiezuinige maatregelen treffen, heb ik ook meteen de ventilatiebox laten vervangen. De nieuwe ventilatiebox heeft een sensor en gaat automatisch harder werken wanneer het nodig is, plus een extra bedieningspaneel in de badkamer. Zelfs met een timer, zodat hij niet onnodig lang aan staat. Veel huizen hier hebben nog een oude box.”

Tip van Annemiek: vervang de ventilatiebox als je een oude hebt, want deze werkt efficiënter. 

Bespaar ook!

Annemiek zag meteen een verandering op de gas- en energierekeningen, nadat ze deze maatregelen getroffen had. Ze bespaarde 68 kuub gas. En dat terwijl ze veel thuis heeft moeten werken en dus meer energie en warmte overdag gebruikt heeft dan voorgaande jaren! En ook de energierekening was lager: de conclusie van Annemiek is dat dit toch die ventilatie is geweest die niet constant aanstaat en het energiezuinige witgoed dat ze gekocht heeft.

Annemiek deelde ook haar energieverbruik met ons. Groen is het energieverbruik in huis, geel is de opbrengst door zonnepanelen* en blauw is het netto verbruik: de som van het verbruik (blauw) min de opbrengst van de zonnepanelen (geel). Zie jij het verschil tussen 2020 en 2021?

*De zonnepanelen van Annemiek zijn inmiddels 8 jaar oud. Nieuwere modellen zullen efficiënter zijn en meer elektriciteit opwekken.

 

2020

2021

Het vervangen van apparaten scheelt dus echt op de energierekening. Een gemiddeld huishouden bespaart met een nieuwe vaatwasser, koelkast én ventilatiebox samen bijna 150 euro per jaar! Wil je zien hoeveel je zou kunnen besparen met een specifieke maatregel, lees dan onze bespaartips.

Veel dank aan Annemiek voor het delen van haar GOED-verhaal met ons! Heb je vragen welke maatregelen je in jouw woning zou kunnen treffen, dan kun je terecht bij onze EnergieAmbassadeurs. Vragen over grotere (bouwkundige) maatregelen? Neem eens contact op met de onafhankelijke adviseurs van het Duurzaam Bouwloket. Wil je net als Annemiek zonnepanelen om jouw energieverbruik naar beneden te brengen? Lees alles over zonnepanelen!