Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Operatie Steenbreek: tegel eruit, plant erin!

Met elkaar willen we Leiderdorp groener en gezonder maken. Voor onszelf, maar ook voor dieren zoals vogels, bijen, vlinders en egels.

De voordelen van een groene omgeving

Een groen dorp is belangrijk voor je fysieke én mentale gezondheid. Onderzoek toont aan dat mensen die in een groene omgeving wonen gelukkiger zijn, minder stress ervaren en langer gezond blijven. Ruim de helft van steden en dorpen is in particulier gebruik of bezit, dus er zit daar veel potentie om te vergroenen!

Steeds vaker hebben woonwijken tijdens hevige regenbuien te maken met wateroverlast. Versteende tuinen zijn één van de oorzaken hiervan, want door de tegels kan het water niet makkelijk op natuurlijke wijze in de bodem zakken. Bij hevige regenbuien kan de riolering de  plots grote hoeveelheid water niet aan, waardoor tuinen en soms ook huizen overstromen. Ga daarom GOED en doe mee met Operatie Steenbreek!

Ruim de helft van steden en dorpen is in particulier gebruik of bezit. Groene(re) tuinen leveren dus een substantiële bijdrage aan een gezond en klimaatbestendig dorp.

 

Vergroen je tuin

In tuinen liggen vaak tegels die eigenlijk geen functie hebben. Als iedereen die verloren hoekjes en randen langs schuttingen opfleurt met enkele planten en struiken, maken we met elkaar Leiderdorp een heel stuk groener. Juist in bewoonde gebieden met tuinen, parken, bermen en sloten is de variatie in beplanting groot. Hierdoor vinden kleine dieren een prima plek om te leven! Let er wel op dat je de tegels opstapelt en bewaart, omdat het momenteel nog te druk is bij de gemeente om de oude tegels op te halen.

Tuinen met haagjes, bloeiende planten en kleine bomen zijn een paradijs voor vogels, vlinders, bijen en kleine dieren zoals de egel. Zo creëer je niet alleen voor jezelf een schone en gezonde stad, maar voor al het leven om je heen. Let er wel op dat je onbespoten planten en zaden koopt.

Dus in het kort, Groen is GOED:

  • tijdens zware regenbuien
  • op hete dagen
  • voor de kwaliteit van de lucht
  • voor de vogels, insecten en egels
  • voor jouw eigen gezondheid en geluk!

 

Operatie Steenbreek

Doe mee aan een groen Leiderdorp: help dieren een thuis te vinden in jouw tuin, voorkom hittestress en draag bij aan minder wateroverlast. Download de brochure van Operatie Steenbreek voor meer tips: Meer Groen, Minder Tegels

Ligt er bij jou in de buurt overbodige verharding die we kunnen vergroenen of vervangen door half verharding zoals grind? Laat het ons weten via operatiesteenbreek@leiderdorp.nl.