Energie

Patrick & Richard gaan GOED! Wat doe jij?

Patrick en Richard gaan GOED met hun 6-Stappenplan!

Patrick en Richard zijn EnergieAmbassadeurs in zone 4 waar de Oranjewijk, Doeskwartier, ’t Heerlijk Recht en het Oude Dorp onder vallen. Met veel enthousiasme en energie trekken zij samen op in het verduurzamen van hun eigen woning en nemen in de slipstream hun buren daarin mee. Zij beschikken al over een behoorlijke dosis kennis van talloze mogelijkheden om te verduurzamen. Dit combineren zij met hun eigen ervaringen. Zo kunnen zij Leiderdorpers op weg helpen en adviseren (vanuit zowel de theorie als de praktijk) met hun zelf ontwikkelde 6 Stappenplan.

‘Hierin staat elke stap die wij nemen in het proces van verduurzamen beschreven. Bij elke stap geven we aan hoeveel je kunt besparen met de maatregel en of er subsidiemogelijkheden zijn’ legt Patrick uit.
Richard vervolgt: ‘we merken dat veel mensen vooral geld willen besparen en daarom eerst willen weten wat een maatregel kost. Te weinig wordt er nog gekeken naar wat het oplevert. En dat is meer dan geld alleen. Ook het wooncomfort neemt bij nagenoeg elke maatregel toe. Dat is ook een investering waard.’ Zelf wonen zowel Richard als Patrick in woningen die al behoorlijk goed zijn geïsoleerd. Dit geeft hun een voorsprong op oudere woningen en scheelt uiteraard in de investering. In het stappenplan vind je dan ook geen isolerende maatregelen, maar wel heel veel praktische informatie op het gebied van energie- en gasbesparing. Het is dan ook heel handig, ook als je de isolatiestap nog even wilt overslaan.

Verduurzamen levert meer geld op dan je spaarrekening

‘Het is echt zonde om je spaargeld op de bank te laten staan,’ zegt Patrick. ‘Wat is nu de rente? 0,01% of zoiets? Als je investeert in je woning, levert dat zomaar een rendement van 12,5% op! Dan is de keuze toch snel gemaakt?’ Richard legt het rekensommetje uit. ‘Het is heel simpel. Stel, je investeert in zonnepanelen. Deze investering verdien je in een jaar of 7-8 terug, doordat je veel minder geld aan je energieleverancier betaalt. Je maandelijkse kosten gaan direct omlaag. Deel 100% door 8 en je komt uit op een rente van zo’n 12,5% per jaar. En dat is nog los van de waardevermeerdering van jouw woning. Steeds meer huizenkopers letten op het energielabel. Een groener label levert namelijk een hogere verkoop- of huurprijs op.’

Vervang oude apparaten en lampen sneller!

Dat verduurzamen niet alleen in isolatie en zonnepanelen zit, is nog veel te weinig bekend volgens Patrick. ‘Mensen wachten veel te lang met vervangen van apparatuur en lampen. Vaak pas als het kapot gaat. Natuurlijk is dat op zich ook duurzaam, maar nieuwe apparaten en lampen zijn slimmer en veel zuiniger in het gebruik. Zo heeft halogeenlamp een enorm lange levensduur. Als je dan wacht met vervangen tot die een keer kapot gaat, laat je jarenlang heel veel geld liggen. Je energiekosten blijven hoog. Eén derde van de energielasten bestaat namelijk uit verlichting: de spaar- en halogeenlampen. Vervang dus deze lampen. Dit is de kleinste investering met een enorme opbrengst!

En er zijn meer kleine slimmigheidjes om je energierekening te verlagen. Slimme meters bijvoorbeeld. ‘Daarmee krijg je inzicht in de energiepieken en kun je gericht kijken waarom je op een bepaald moment veel meer energie verbruikt. En kun je dus specifiek onderzoeken of voor die oorzaak een beter alternatief beschikbaar is. Soms hoef je ook alleen maar je gedrag aan te passen. Deuren sluiten om de warmte binnen te houden, lichten uit in de ruimtes waar je niet bent, enzovoort,’ somt Richard op. ‘En slimme radiatorknoppen’ vult Patrick aan. ‘Daarmee kun je heel veel gas besparen. Zijn mensen zich er eigenlijk wel van bewust dat de gasprijs flink omhoog is gegaan en de grootste kostenpost op je energierekening is?’ vraagt Patrick zich hardop af. De prijs gaat de komende jaren ook nog flink omhoog, dus een investering tussen de 100 of 200 euro om het gasverbruik te verlagen, heb je heel snel terugverdiend!

Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Onder dit motto geven Patrick en Richard invulling aan hun ambassadeurschap. ‘Tuurlijk kost het meer tijd als je met elkaar aan de slag gaat. Je moet het met elkaar eens worden over wat je wilt investeren, met welke leverancier je in zee gaat en de maatregelen die je al dan niet wilt nemen’ zegt Richard. ‘Maar uiteindelijk kom je met elkaar wel verder. Juist de verschillende meningen zorgen ervoor dat je tot een beter resultaat komt. Waar de één niet aan denkt, denkt een ander wel aan. En je bespaart geld doordat je collectief kunt inkopen. Je kunt dus voor hetzelfde geld meer maatregelen nemen dan wanneer je alleen aan de slag gaat. En je stimuleert elkaar. Het is inspirerend om met een groep aan de slag te gaan.’ ‘Dat zeker’ beaamt Patrick. ‘Het wordt soms bijna een wedstrijd, wie bespaart uiteindelijk het meest? Het is ook heel leuk en leerzaam om elkaars energierekening te vergelijken als je in min of meer dezelfde soort woning woont. Mensen schrikken er nog wel eens van terug om dit aan elkaar te laten zien, maar het geeft heel veel inzicht. Als je buurman 100 euro minder per maand betaalt, dan is het toch fijn te weten hoe hij dat doet zodat jij die 100 euro ook kan gaan besparen.’

De GOED-tip van Richard en Patrick:

Heel simpel; maak gebruik van de kennis & ervaring van de EnergieAmbassadeurs.
Daar zijn we voor en we doen het graag!