Energie

10 tips voor energie besparen voor het hele jaar

Je hoeft niet altijd grote investeringen te doen om te besparen op je energie- en gasrekening.  Met kleine aanpassingen kun je al gauw enkele honderden euro’s per jaar besparen. Niet alleen in de donkere wintermaanden, maar het hele jaar door!

Elektriciteitsgebruik van lampen hebben tot 99% invloed op het milieu. De productie van lampen zorgt ook voor milieuvervuiling maar veel minder dan de productie van elektriciteit. Naast CO₂  komen er ook veel andere vervuilende stoffen vrij zoals zwaveldioxide, stikstofdioxide en kwik. Het loont dan ook de moeite om verlichting te vervangen door ledverlichting en zuinig om te gaan met elektriciteit. Voor jezelf en voor je leefomgeving! (bron: milieucentraal)

10 tips simpele tips!

Tip 1: Ledverlichting

70% besparen? Vervang je lampen door ledverlichting. De aanschafprijs is misschien iets hoger dan gewone verlichting, maar dat verdien je snel terug op je energierekening!

Tip 2: Licht uit

Overdag: Schijnt de zon? Doe dan gelijk je lichten uit. Daarmee bespaar je heel wat stroom.
Buitenverlichting: buitenverlichting rondom je woning verhoogt de veiligheid. Kies voor ledverlichting en lampen met bewegingssensor. Die gaan alleen aan zodra iemand binnen het bereik loopt en gaat na een korte periode vanzelf weer uit. Zo verbruik je veel minder elektriciteit.

Tip 3: Transformator? Stekker eruit

Verlichting met een transformator verbruikt voortdurend stroom, ook als de lichten niet branden. Trek dan ook de stekker eruit als je de verlichting niet aan hebt. Zet ook apparaten altijd volledig uit en laat ze niet in de standby modus staan. Daarmee voorkom je sluipverbruik.

Tip 4: Blijf spaarzaam verlichten

Heb je al je lampen vervangen door ledlampen? Maak dan nog steeds gebruik van bovenstaande tips. Een veel voorkomende valkuil is dat je ledlampen makkelijker laat branden omdat deze minder energie verbruiken. Daarmee doe je je investering teniet en maak je niet optimaal gebruik van de besparingsmogelijkheden.

Tip 5: Verwarm en verlicht selectief

240 euro besparen: Verwarm en verlicht alleen die ruimte waar je je bevindt. Sluit ook gordijnen en deuren sluit om maximaal te besparen.

Tip 6: Verwarming één graadje lager

90 euro besparen: Zet je verwarming een graadje lager. Toch een beetje fris? Doe dan eerst een extra vest of trui aan voordat je je verwarming hoger zet.

Tip 7: Efficiënt verwarmen

Zorg dat de radiatoren vrij staan en niet worden geblokkeerd door meubels of gordijnen. Zo kan de warme lucht vrij circuleren en wordt er minder snel bij verwarmd. Schijnt de zon? Doe je gordijnen dan zo veel mogelijk open zodat de ruimtes worden verwarmd door de zon!
30 euro besparen: Maak ook gebruik van radiatorfolie. Dit is een kleine investering maar per vierkante meter bespaar je zomaar 10 kuub gas! Klik en lees hoe je radiatorfolie bevestigt.

Tip 8: Verwarming op 15 graden

160 euro besparen: uit eten, een avondje sporten of overdag niet thuis? Zet je verwarming op 15 graden.
100 euro besparen: zet je verwarming ’s nachts op 15 graden!
20 euro extra besparen? Verlaag de temperatuur al een uur voordat je naar bed gaat. De ruimtes blijven nog lang warm.

Tip 9: verwarm je kookwater elektrisch

Gas is duurder en minder efficiënt dan elektriciteit. Kook je nog op gas, verwarm je kookwater dan voor in een elektrische waterkoker. Als je iets eerder begint met koken, giet je het hete water op je groenten, aardappelen, rijst, eieren etc. en laat je het met een gesloten deksel 20 minuten staan zonder verder te verwarmen met gas. Je zult zien dat je voedsel dan gaar is!

Tip 10: Stel je cv-ketel optimaal in

De aanvoertemperatuur van CV-ketels staan vaak te hoog ingesteld. Kijk eens hoe jouw ketel is ingesteld. Staat je ketel op 80 graden ingesteld? Probeer dan in stappen van 10 graden deze temperatuur te verlagen. Probeer eens een weekje 70 graden. Wanneer je wooncomfort nog steeds goed is, probeer dan nog een stapje lager en zoek naar jouw optimale comfort-temperatuur. Houd er wel rekening mee dat het iets langer duurt voordat de ruimtes de gewenste warmte hebben.

HR-ketels werken bij temperaturen boven de 60 graden niet meer optimaal en halen dan ook niet meer het verhoogde rendement. Controleer dit dus.

Klik hier voor meer informatie over instellen cv-ketels!

Zij gaan GOED! Wat doe jij?

Veel bewoners en ondernemers in Leiderdorp zijn actief bezig hun eigen woning, buurt en wijk, en daarmee gelijk heel Leiderdorp te verduurzamen. Dankzij hun initiatieven wordt Leiderdorp steeds klimaatbestendiger & gezonder.

Om jou op weg te helpen, delen ze graag hun ervaringen en tips met jou. Dat is handig, want je hoeft niet alles zelf opnieuw te bedenken en het behoedt je voor veel gemaakte ‘beginnersfouten’. Je hoeft ook niet altijd een grote investering te doen om toch je steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst voor jezelf en voor onze kinderen. Kleine aanpassingen in je dagelijks gedrag en keuzes maken al een groot verschil.

Lees hun verhalen en ga ook GOED aan de slag! Dat is GOED voor Leiderdorp maar ook GOED voor je portemonnee en je wooncomfort!

Klik hier en kijk wat de Leiderdorpse EnergieAmbassadeurs voor jou kunnen betekenen!