Energie

In 6 stappen een duurzamere woning

Patrick en Richard zijn EnergieAmbassadeurs in zone 4 (Oranjewijk, Doeskwartier, ’t Heerlijk Recht en het Oude Dorp) en kregen regelmatig dezelfde terugkerende vragen. Daarom onderzochten zij grondig de antwoorden op die vragen in samenwerking met de gemeente en lokale installateurs. Nu hebben zij speciaal voor hun woonwijk een 6-stappenplan op maat ontwikkeld. Hiervoor spraken zij met de gemeente en lokale installateurs.

6-stappenplan om je woning te verduurzamen

Onze (Energielabel A) woningen zijn al van een goede spouw-, vloer- en dakisolatie, en dubbel glas voorzien. Hierdoor ontkomen wij aan een aantal flinke investeringen. Wat zijn daarna de meest logische stappen in het verduurzamen van je woning?

1. Vervang de bestaande lampen door LED verlichting
Het bekendste aspect van LED verlichting is de energiebesparing. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van de energiebron die je vervangt door LED verlichting. Gemiddeld bespaar je 50% op je energieverbruik en -kosten wanneer je overstapt. Bij bepaalde producten kun je zelfs 60% tot 70% energie besparen.
2. Vervang de centrale ventilatie-eenheid in je huis
Een moderne centrale ventilatie-eenheid (CVE) kan tot wel 83% energie besparen ten opzichte van de oude wisselstroomventilator. Zelf hebben wij de bestaande Stork CVE vervangen door een Itho Ecofan. De terugverdientijd wordt geschat op 2-3 jaar.
3. Wek je eigen energie op met zonnepanelen
Het is nog steeds financieel aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te installeren. De salderingsregeling is tot 2023 verlengd. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft. Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd.

Het kan zijn dat je op termijn meer zonnepanelen nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je overstapt op elektrisch koken of overstapt op een warmtepompinstallatie. Houd hiermee rekening bij de aanschaf en indeling van de panelen op het dak.

Een 3 fase omvormer, die van 12 Volt gelijkspanning, 230 Volt wisselspanning maakt, is voor toekomstige uitbreiding sterk aan te bevelen. Een 3 fase omvormer heeft een langere levensduur.

Een gemiddeld gezin verbruikt tussen de 3500-4000 kWh per jaar. Hiervoor heb je 12 zonnepanelen nodig.

De benodigde investering verdien je in gemiddeld 7 jaar terug.

4. Verwarm het tapwater met een warmtepompboiler
Een warmtepompboiler onttrekt warmte uit de lucht van de afgezogen centrale luchtventilatie eenheid (CVE). Deze
 lucht heeft een temperatuur tussen de
 17 en 22 graden. De 
warmtepompboiler haalt de warmte uit
 deze lucht en stopt dit in een vat van
 270 liter water. De koude lucht van 7
 graden verlaat vervolgens, via het
 normale ventilatiekanaal op het dak,
 het huis. Met deze techniek hoeft de
 bestaande CV ketel geen warm water
 meer te leveren en verbruikt hierdoor
 aanzienlijk minder gas.Naast minder gasverbruik wordt ook de levensduur van de bestaande CV langer.
In de zomer kan de CV ketel immers geheel worden uitgeschakeld.In de zomer werkt het omgekeerd en koelt de koude lucht van circa 7 graden je huis. Dit doe je door het omzetten van een ventilatieklep.De warmtepompboiler wordt tevens elektrisch op de zonnepanelen aangesloten en ondersteunt hiermee ook de bestaande centrale verwarming door het leveren van warmte.Een warmtepompboiler fungeert als een soort accu. De opgewekte energie wordt als het ware in warmte omgezet en in de boiler opgeslagen.

Tot 2021 krijg je subsidie voor de aankoop van een warmtepomp(boiler). Hoe hoog de subsidie is hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de 1.000 en 2.500 euro.

Wanneer je deze investering hebt 
terugverdiend is moeilijk te berekenen.
 Dit hangt geheel af van je
 gezinssamenstelling en het warmwaterverbruik. Naar schatting is de gemiddelde terugverdientijd tussen de 8 en 10 jaar.

5. Vervang het centrale verwarmingssysteem door een warmtepompinstallatie
Een warmtepompinstallatie, met het door ons gewenste vermogen, is op dit moment nog behoorlijk kostbaar.

Doordat wij het warme tapwater in stap 4 al duurzaam opwekken hoeven wij in de toekomst, wanneer de warmtepompen wel betaalbaar zijn, niet meer te investeren in een installatie met groot vermogen.

Wij hebben dus bewust besloten om de centrale verwarming en het warme tapwater te scheiden en hiermee te wachten op systemen die over 5 à 10 jaar betaalbaarder zijn.

6. Elektrische energie opslaan in accu’s
Accu’s zoals nu beschikbaar in elektrische auto’s zijn ook al beschikbaar voor woningen. Deze accusystemen zijn echter nog behoorlijk kostbaar en de techniek is nog volop in ontwikkeling. Voor de korte termijn is het volgens ons niet realistisch en rendabel om hier in te investeren.

Buurtproject ‘Verduurzaming Warmoesland, Doeszijde en Landje van Spek’

Wij, Patrick en Richard, zijn met het verduurzamen van onze woning in stap 3 en 4 beland en in gesprek gegaan met de firma Solar Leiden.

Investering in 12 zonnepanelen met een totaal opgewekt vermogen van 4140 WP en een drie fase omvormer komt op een netto investering van € 6.382,00 (dit is incl. 15% GOED Leiden korting). De 12 zonnepanelen op het dak genereren elektrische energie met een gemiddeld jaarlijkse opbrengst van 4100 KWh. De niet in huis gebruikte elektrische energie wordt vooralsnog voor dezelfde prijs in mindering gebracht op de elektriciteitsrekening (salderen). Na gemiddeld 7-8 jaar is de investering geheel terugverdiend.

Investering in een warmtepompboiler, 270 liter vat inclusief koppeling met het centrale ventilatiesysteem: € 3390 (dit is incl. 15% GOED Leiden korting).
Hiermee wekken we onze eigen warme water op, we koelen ons huis in de zomer en slaan elektrische energie in de boiler op om tevens de verwarming voor te verwarmen.

De uiteindelijke prijzen hangen af van je persoonlijke wensen.

Rendement
De investering van de zonnepanelen / warmtepompboiler verdien je gemiddeld in 8 jaar terug. Dat betekent dus een rendement van 12,5% per jaar! Daarnaast doe je aan waardevermeerdering van je huis.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je ook mee doen? Zie onze offertes op Heerlijk Recht of neem rechtstreeks contact op met: Solar Leiden, tel: 06-12493693.