Mobiliteit

Autodelen miniblog (2): autodelen is iets voor jou!

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van autodelen. Zo reden er in 2017 ruim 30.000 deelauto’s rond in Nederland. De gemeente Leiderdorp– samen met twaalf buurgemeenten – ziet graag dat dit aantal groeit voor een beter milieu. Met de campagne Mijn Auto, Jouw Auto’ stimuleert de regio Holland Rijnland de stap van autobezit naar autogebruik. Twee enthousiaste autodelers delen graag hun ervaringen met jou. 

“Ik heb tien jaar op de Canarische Eilanden gewoond en daar altijd een auto gehad”, vertelt Daphne Treurniet uit Leiden. “Toen ik in Leiden kwam wonen, overwoog ik om een auto te kopen. Op dat moment vroeg iemand me waarom ik geen gebruik zou maken van autodelen. Een prima alternatief, vooral als je weinig rijdt zoals ik. Waarom zou ik dan een auto kopen die vaak voor de deur stilstaat?” Zonder eigen auto wordt Daphne’s manier van reizen veel flexibeler en ook bewuster. “Ik ga vaker met het openbaar vervoer of pak de fiets. En soms huur ik een deelauto. Vaak is er een auto in de buurt beschikbaar. Je regelt alles heel gemakkelijk online via een app. Natuurlijk moet je bij het huren van een auto even nadenken voor welk systeem en welke auto je kiest. Wat sluit het beste aan bij waarvoor je de auto nodig hebt? Via platforms als SnappCar kun je al voor circa twintig euro per dag een auto huren van een particulier. Voor een reis naar Engeland huurde ik uiteindelijk een auto bij een regulier autoverhuurbedrijf.”

Martin van Blitterswijk uit Lisse doet ook aan autodelen, maar dan als verhuurder van zijn eigen auto. “Ongeveer twee jaar geleden realiseerde ik me dat wij als gezin twee auto’s hadden, die allebei meer stilstonden dan dat ze werden gebruikt. Door mijn onregelmatige werktijden hebben we beide auto’s soms tegelijkertijd nodig, dus vond ik de stap om een auto te verkopen te groot. Waarom dan niet af en toe de auto verhuren via een platform?” Naast dat het Martin een zakcentje oplevert, maakt hij leuke dingen mee als particulier verhuurder. “Je hebt leuk contact, de huurders zijn heel divers. Zo liet iemand die mijn auto huurde voor een vakantie naar Frankrijk een fles wijn van zijn vakantieadres in mijn auto achter. Dat is leuk. En als een huurder schade rijdt of er komt een bekeuring binnen, dan lost het platform dat als bemiddelaar keurig op.”

Zitten er dan geen nadelen aan autodelen? “Je moet wel realistisch zijn”, zegt Martin. “Met het verhuren van je auto verdien je niet je hele auto terug. Maar het scheelt wel. En een keer extra schoonmaken hoort erbij.” En Daphne? “Nadat ik het heb geprobeerd, heb ik geen behoefte meer om zelf een auto aan te schaffen.”

Weten of autodelen bij jou past?

Doe de test om te zien of autodelen bij je past en welke auto’s beschikbaar zijn bij jou in de buurt. Er staan ook aanbiedingen op de site, dus profiteer je GOED op je eerste rit!

Dit artikel is onderdeel van de informatiecampagne ‘Mijn Auto, Jouw Auto’, een initiatief van de dertien gemeenten van het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland. Meer weten over autodelen? Kijk op www.mijnautojouwauto.nl.

Lees hier miniblog 1 en miniblog 3.