Mobiliteit

Bandenspanning: makkelijk geld besparen en uitstoot verminderen

Wist je dat je naar schatting 60% van de Nederlanders verkeerde bandenspanning heeft? Grote kans dus dat jouw auto dus ook meer geld kost en meer CO2 uitstoot dan nodig.

Band op Spanning

In Leiderdorp hebben twee acties van Band op Spanning plaatsgevonden tijdens de GOED-week (oktober 2020). Hier kwam zelfs naar voren dat het landelijk geschat percentage  lokaal veel hoger lag: het gemiddelde aantal auto’s in Leiderdorp met verkeerde bandenspanning was maar liefst 83%! Per auto is er tijdens deze twee acties gemiddeld €20,32 bespaard door de optimalisatie van de bandenspanning.

(Video: Unity FM) 

In totaal zijn bij 28 banden vroegtijdig verslijting voorkomen en is maar liefst 3205 kg CO2 bespaard.

Tips voor goede bandenspanning

Met te zachte banden, oftewel onderspanning, is je auto lastiger te besturen, is je remweg langer en de kans op een klapband groter. Als iedereen in Nederland met goede bandenspanning zou rijden, zouden we samen veel minder CO2 uitstoten. Die vermindering is te vergelijken met de helft van de uitstoot van de stad Delft. Voor een goed onderhoud van de bandenspanning heeft Milieu Centraal een aantal tips opgesteld.

  1. Zet een herinnering in je telefoon.
    Autobanden kun je het beste eens in de twee maanden checken om te zien of er lucht bijgepompt moet worden. Pomp jij je banden met een slimme meter, dan is eens in de drie maanden voldoende. Zet een herinnering op de kalender, in je agenda of je telefoon.
  2. Vind de juiste bandenspanning.
    Je kunt het beste de bandenspanning checken wanneer de banden nog koud zijn. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning.
  3. Meet de bandenspanning.
    Zoek in het instructieboekje van de auto, in de deur of in de tankdop de adviesspanning voor jouw type banden op. Check je bandenmaat op de zijkant van je band en vergelijk deze maat met die in onderstaande tabel van Milieu Centraal.
  4. Kies voor winterbanden als het kouder wordt.
    Winterbanden zijn aan te raden wanneer de temperaturen onder de 7 °C zakken. Laat bij de bandenwissel gelijk de bandenspanning controleren.
  5. Bekijk meer informatie over banden.
    Als je meer wil weten over banden, ga dan naar kiesdebesteband.nl.

Ga je toch met de auto op weg, zorg dan dat je banden GOED op spanning zijn.