Een levende tuin begint bij de bodem(dieren)
De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin: goede grond zit namelijk vol met leven en dat is de basis van een levende tuin. Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Met een rijk bodemleven kunnen planten en (fruit)bomen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel. En een levende bodem helpt om water vast te houden en af te voeren indien nodig. Wel zo handig in een tijd van droogte of extreme regenval.
Op veel plekken in Nederland gaat het niet goed met de bodem en bodemdieren. In een versteende tuin vind je namelijk weinig tot geen leven. En al helemaal niet onder de tegels. Terwijl in een groene tuin van alles leeft onder het maaiveld. En die bodemdieren zijn bijzonder nuttig ook voor ons als mens.
Leven in de bodem
Veel soorten bodemdieren zijn echte afvaleters, ze zoeken naar dode blaadjes op de grond. Ze brengen de bladeren en het compost in de bodem om het te verteren tot humus. Dit levert weer voedingsstoffen op voor planten en bomen. De humuslaag is ook een soort spons waardoor de bodem minder snel uitdroogt. In een levende tuin zorgen ijverige wormen voor beluchting van de bodem. De gangen die zij aanleggen werken als regenpijpjes waardoor het water nog dieper de grond in kan. Het riool wordt daarmee tijdens piekbuien minder belast. Met bodembedekkers of voldoende bladeren op de bodem heeft onkruid minder snel kans en blijft de bodem ook nog eens langer vochtig. Dat scheelt weer water geven en het is fijn voor de bodemdieren.
Een gezonde en levende tuin
Ook wanneer de bladeren vallen kun je nog steeds lekker buiten aan de slag. Kijk eens goed rond in jouw tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Met meer groen in de tuin hebben veel soorten (bodem)dieren weer een plek om te leven. In het najaar kun je bladafval en afgestorven plantenresten gewoon laten liggen. Heel veel soorten dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap. Op een natuurlijke manier en helemaal gratis wordt met dank aan de bodemdieren gezorgd voor bemesting en verbetering van de bodem. Zo help je in eigen tuin mee aan het herstel van het bodemleven. Wil je meer weten, kijk dan op de website van Operatie Steenbreek.
Doe de tuinbodemcheck
Weet jij hoe gezond de bodem in jouw tuin is? Wat voor bodemdieren erin krioelen? Hoe snel het water wegloopt na een regenbui en of er genoeg goede bacteriƫn en schimmels inzitten? Pak een schep, meetlat en loep en ga aan de slag! Ga online mee op safari en krijg praktische tips hoe je de bodem in jouw tuin kunt verbeteren!