Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Doe jij al mee met botanisch stoepkrijten?

Onkruid is goed voor biodiversiteit, verkoeling en biodiversiteit in je tuin. Bij botanisch stoepkrijten schrijf je met stoepkrijt de namen bij ‘onkruid’ op de stoep. Zo kun je anderen wijzen op de waarde van al deze verschillende plantjes.

Wat zijn stoepplantjes?

Sinds een aantal jaar spuiten gemeenten geen gif meer. Onkruid wordt weggeborsteld of met heet water weggespoten waar het in de weg staat. Er blijft daardoor meer onkruid staan op plekken waar het niet in de weg staat. Mensen zijn gewend dat onkruid slordig is en storen zich eraan. Het project Stoepplantjes, dat gestart is in de Hortus botanicus Leiden, wil meer waardering kweken voor de wilde planten op de stoep. Die zijn nuttig: ze helpen de stad te verkoelen, ze bieden voedsel voor bestuivers en vogels en dragen bij aan de biodiversiteit. Je ziet andere soorten dan een aantal jaar geleden: de nieuwe stoepplantjes zijn goed bestand tegen klimaatsveranderingen. Je mag ze plukken en er van alles mee doen; dat maakt de planten ook voor kinderen interessant. Bron: Operatie Steenbreek.

Bekijk de bovenstaande video van de Universiteit van Nederland om alles te weten te komen over het nut van onkruid!

Waarom deze trend?

De plantjes tussen stoeptegels worden doorgaans gezien als onkruid: ongewenst en in de weg. Maar deze ‘stoepplantjes’ zijn van belang voor de biodiversiteit in de stad en helpen mee de verstedelijkte omgeving te koelen. Door ze van een naam te voorzien helpen plantenliefhebbers anderen om de wilde planten gemakkelijker te herkennen en er meer plezier aan te beleven. Zo is deze trend leuk om te doen voor de stoepkrijters en leerzaam voor voorbijgangers!

Doe mee!

Wil je graag meedoen, maar ben je (nog) geen specialist in het herkennen van stoepplantjes? Bekijk de stoepplantjesposter van de Hortus Botanicus in Leiden. Ook staan op stoepplantjes.nl leuke activiteiten voor kinderen, zoals kleurplaten en proefjes.

Kom je er niet uit welke planten je tijdens jouw wandeling tegenkomt? Je hoeft geen botanist te zijn om mee te kunnen doen: download een app die planten herkent zodra je er een foto van maakt. Er zijn verschillende apps, maar de aanrader van het IVN is ObsIdentify.

Deel jouw werk

Stoepplantjes zijn te vinden op Instagram, Facebook en Twitter (@stoepplantjes). Ben je in Leiderdorp aan het botanisch stoepkrijten geweest? Stuur je foto’s naar duurzaam@leiderdorp.nl.