Energie

Vragen over (en antwoorden op) de bespaarteGOED-actie


Na de teGOEDbon-actie van 2020-2021 is er nu een nieuwe, soortgelijke actie: bespaarteGOED Leiderdorp! Ontvang energiebesparende producten voor in huis gratis tot 75 euro. Hieronder vind je antwoord op veel gestelde vragen over deze actie.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Klik hier voor de actiepagina of neem contact op met uitvoerende partij WoonWijzerWinkel via dit contactformulier of telefonisch op: 010 7470 147 (ook voor hulp bij de aanvraag).

Voor wie is deze actie?
Je mag meedoen met deze actie als:
– je in Leiderdorp woont en huurder bent (de pot voor woningeigenaren is inmiddels op);
– jouw huishouden niet heeft meegedaan aan de teGOEDbon-actie van vorig jaar (ook wel bekend als de RRE-actie);
– niemand binnen jouw huishouden nog heeft meegedaan aan deze actie.
Wat mag ik kopen met het teGOED?
Je mag hier kleine, energiebesparende maatregelen mee kopen. Als het niet helemaal duidelijk is wat nu precies geldt als kleine maatregel, of als je niet zeker weet of een product energiebesparend is, klik hier voor de actuele lijst van producten die in aanmerking komen.
Hoe werkt het?
Je koopt een of meer geselecteerde energiebesparende producten via de speciale webshop (a) of bij een andere fysieke of online winkel (b). Let op: je kunt maar eenmalig meedoen!
a) Alle producten in de webshop vallen binnen de actie; je vult in je winkelmandje de code in en er wordt (maximaal) 75 euro in mindering gebracht op je bestelling. Is het totaalbedrag boven de 75 euro, dan betaal je het resterende bedrag zelf bij. Je betaalt geen verzendkosten. Je bestelling wordt binnen een week bij je thuis bezorgd.
b) Je klikt via de actiepagina op de gele button ‘Ik wil een kassabon declareren’, je vult de gevraagde gegevens in en klikt op ‘Submit’. Je aanvraag wordt in behandeling genomen en je ontvangt bericht zodra deze is goedgekeurd, waarna je (maximaal) 75 euro teruggestort krijgt op je rekening.
Ik wil iets kopen dat energie bespaart en een kleine maatregel is, maar het staat niet op de lijst van actieproducten. Wat nu?
Je kunt via dit formulier nog eens checken of jouw gewenste product onder de actie valt. Misschien is deze namelijk later toegevoegd (tabblad ‘Aanvullende maatregelen’). Is dat niet het geval, vul dan het formulier in (op dezelfde pagina). De uitvoerende partij beoordeelt dan of het product binnen de doelstelling van de regeling valt en of je daarmee kunt meedoen aan de actie.
Waar mag ik wat kopen, alleen in de webshop?
Je bent vrij om jouw teGOED te verzilveren waar jij dat wilt, dus via een lokale winkel, onze webshop of een andere (online) winkel. Alleen als je producten koopt buiten de actiewebshop om, zul je het bedrag eerst zelf moeten voorschieten. Bewaar het aankoopbewijs (bijv. kassabon) en vul dit formulier in om je shopteGOED te declareren (bekijk voor je je aankoop doet nog even de actiepagina en de productenlijst).
Hoe zit het met de aanvullende actie speciaal voor huurders van Rijnhart Wonen?
Rijnhart Wonen helpt haar huurders graag een extra handje door een energiedisplay aan te bieden. Deze helpt je om meteen inzicht te krijgen hoeveel energie je verbruikt en hoe je dit kunt verminderen. Een energiedisplay helpt gemiddeld tot een jaarlijkse besparing van bijna 7 procent! (Bron: Planbureau voor Leefomgeving).
Met de actiecode RW-ENERGIEMETER krijg je 25 euro extra korting van Rijnhart Wonen voor het energiedisplay. Samen met het shopteGOED van 75 euro binnen onze gemeentelijke actie krijg je dus een display ter waarde van 100 euro helemaal gratis! De actiecode vul je in bij het afrekenen.
Let wel goed op: je kunt dit display alleen bestellen als je huurder bent van Rijnhart Wonen én een slimme meter in de meterkast hebt! Wacht niet te lang, want op=op! 
Ik krijg een foutmelding bij het invullen van de kortingscode(s) in de actiewebshop.
Een foutmelding bij het toepassen van de kortingscode kan de volgende redenen hebben:
– Alle beschikbare kortingscodes zijn vergeven.
– Er staat een spatie achter de kortingscode. Verwijder de spatie en probeer het nogmaals.
– Het ingevoerde e-mailadres of woonadres is al eens eerder gebruikt met de kortingscode. Rond je bestelling af zonder kortingscode. Klopt dit volgens jou niet? Neem dan even contact met uitvoerende partij WoonWijzerWinkel via dit contactformulier.

= Klik hier om producten te bestellen of te declareren = 

Achtergrondinformatie

Wie heeft deze actie georganiseerd?
Dit is een gemeentelijke actie. Met een toegekende uitkering van de Rijksoverheid stellen wij een subsidie beschikbaar van 75 euro voor alle huishoudens in onze gemeente. Voor het ontwikkelen van een webshop, de administratieve en financiële afhandeling etc. werkt de gemeente samen met uitvoerende partij WoonWijzerWinkel.
Waarom het bedrag van 75 euro per huishouden?
Elke deelnemende gemeente is verplicht om minimaal 70 euro beschikbaar te stellen aan de huishoudens om kleine maatregelen te kunnen toepassen in huis. Per huishouden heeft de gemeente in totaal 100 euro beschikbaar. Gemeente Leiderdorp heeft ervoor gekozen om het bedrag voor inwoners te verhogen naar 75 euro. De overige 25 euro per huishouden wordt besteed aan het ontwikkelen van de webshop, administratieve afhandeling, maar ook naar het geven van algemeen advies over energiebesparing. Denk hierbij aan informatiebijeenkomsten of een activiteit in de wijk.
Hoeveel mensen kunnen meedoen met de actie?
In principe is er budget voor 3.600 huishoudens in Leiderdorp: 900 voor woningeigenaren en 2.700 voor huurders.  Als er meer vraag blijkt, is er de mogelijkheid om dit aantal nog wat op te hogen.
Waarom mogen huurders nu wel meedoen en met de vorige teGOEDbon-actie (2020-2021) niet?
Dat met de vorige actie alleen woningeigenaren mochten meedoen, was helaas een voorwaarde die de gemeente opgelegd heeft gekregen vanuit de Rijksoverheid. In de feedbackronde over de regeling hebben wij en andere deelnemende gemeenten het Rijk laten weten dat wij de actie ook hadden willen openstellen voor huurders. Deze feedback is meegenomen en in de huidige regeling mogen huurders wel meedoen. Aangezien huurders waren uitgesloten van de vorige actie willen we met deze regeling zoveel mogelijk inzetten op huurders. Daarom is het beschikbare budget voor woningeigenaren een stuk kleiner (25% van het totaal aanvragen) dan voor huurders (75% van het totaal).
Liever de verordening doornemen?
Deze is gepubliceerd en te vinden via deze link.