Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Help het vogelgezin een handje

Vogels zijn al een maandje op zoek naar lekkere nestplekken. Jij kunt hierbij helpen!

Stap 1: Maak van je tuin een vogelhotel.

Veel vogels vinden een goede nestplaats tussen dichte bladeren, in hoge bomen en in kieren en gaten in bomen of gebouwen. Maar ook in nestkasten. Het zijn de vogels die in holletjes broeden (holenbroeders) die graag zo’n kastje gebruiken. Bekende voorbeelden zijn kool- en pimpelmees, huis- en ringmus en spreeuw. Andere vogels, zoals merels, bouwen liever een eigen nest van takken in een dichte struik, klimplant of heg.

Vogelbescherming Nederland geeft originele ideeën voor jouw (gevel)tuin, (dak)terras of balkon. Voor de ervaren tuinier tot aan de kersverse balkonbezitter. Kijk op de site van de vogelbescherming voor originele tuintips en meer!

 

Stap 2: Nestje ontdekt?

Als het dan allemaal goed gaat, heb je dit voorjaar een vogelnest in de tuin! Een hele belevenis om mee te maken: vanaf het eerste takje dat de nestkast in gaat, tot het uitvliegen van het laatste jong. Natuur begint in de achtertuin. Kiest een paartje jouw tuin om een vogelgezin te stichten, dan kan je ze ook een handje helpen bij het grootbrengen van al die jongen:

  • Voer gedroogde meelwormen.
  • Stel snoeien rond het nestje uit.
  • Gun uitgevlogen jongen rust.

Help het vogelgezin een handje!