Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Help vogels de winter door!

 

Zittende Roodborst; Foto: Michel Geven

Niet alle vogels vliegen in de herfst naar het zonnige zuiden. Veel vogelsoorten kunnen de Nederlandse winter goed doorstaan vooral met een beetje hulp van jou, de vogelliefhebber.

Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden om de kou te overleven. De kool- en pimpelmezen verliezen hierdoor nl. meer dan tien procent van hun lichaamsgewicht en kunnen jouw hulp daarom goed gebruiken.

Iedere snavel een ander hapje
Vetbollen (zonder netje!) zijn te koop maar ook makkelijk zelf te maken. Ook in zonnebloempitten zit veel vet. Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn dol op pinda’s. Voer pinda’s in een silo of rijg ze aan een ketting. Hang nooit een pot gewone pindakaas op (teveel zout). Lijsterachtigen en spreeuwen eten weer graag gewelde krenten, rozijnen en allerlei soorten bessen.

Een andere bron van voedsel is het laten liggen van bladeren in de tuin. Veel insecten verstoppen zich of overwinteren in hopen blad en dit is een mooie voedselbron voor vogels. Roodborstjes, winterkoninkjes en andere vogelsoorten eten deze insecten met smaak.

Schuilplaats tegen kou en regen
In de winter slapen vogels graag in dichte struiken, onder dakpannen en ook in nestkastjes. Dat doen ze niet altijd alleen want sommige vogels kruipen met elkaar in een kastje om zo beter warm te blijven. Als je een nestkast ophangt, hou dan wel rekening met een vrije aanvliegroute en op een rustige plek in de tuin. Een boom of struik ziet er niet alleen mooi uit in de tuin, het is ook een magneet voor vogels. Het is een plek om te schuilen, om te broeden en om voedsel te vinden.

Help de vogels een beetje en je kunt lang genieten van hun bewegingen, gekwetter en gezang.