Biodiversiteit & klimaatadaptatie

In het najaar helpt de natuur met water geven

Planten in het najaar heeft veel voordelen: de planten slaan beter aan omdat de bodem na de zomer nog warm is, bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Een belangrijk voordeel is ook dat er minder water gegeven hoeft te worden.

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin jonge plantjes soms wekenlang water moesten krijgen. In de herfst regent het gewoonlijk meer en zijn de nachten langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit, wat veel water geven scheelt. Het najaar is dan ook een uitstekend jaargetijde om te planten.

Kraanwater
‘Een actueel aandachtspunt is dat door de extreme droogte of het droge voorjaar tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Dan hoeft in het najaar niet’, zegt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek. Tuinbezitters kunnen bovendien eenvoudige maatregelen treffen zodat tijdens een droge periode alles blijft groeien, bloeien en overleven. Steenbreek heeft daarvoor een aantal tips. Het begint door bewust om te gaan met het gebruik van water en het aanpassen van de eigen tuin: meer groen en minder steen. Beplanting houdt het water langer vast en bevordert het doorsijpelen van regenwater in de bodem.

Regenton
Er zijn meer, eenvoudige, maatregelen die tuinbezitters kunnen nemen om hun tuin klimaatbestendig te maken, de kans op verdroging te verkleinen en wateroverlast te verwerken tijdens hoosbuien. Daarmee wordt voorkomen dat kostbaar drinkwater gebruikt moet worden om de tuin te sproeien.
Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk regenwater in de eigen tuin op te vangen met een regenton of een vijver. Door beschutte plekjes in de tuin te creëren met bijvoorbeeld hagen en bomen kan de wind de grond en planten minder snel uitdrogen. Door op zoveel mogelijk plekken bodembedekkers te planten, wordt voorkomen dat de aarde in de tuin uitdroogt omdat de grond onder de bodembedekkers koel en vochtig blijft.
Wie meent toch water te moeten geven, kan dat het beste ’s morgens vroeg of ’s avonds doen want overdag verdampt het water snel. Het is beter om af en toe flink veel water te sproeien dan elke dag een beetje; de planten worden hierdoor sterker. Er is één uitzondering: nieuwe aanplant heeft echt veel vaker water nodig. Maar door in het najaar te planten helpt de natuur flink. 

NL Vergroent
Een groot aantal organisaties zet zich de komende jaren in om de Nederlandse tuinen te vergroenen en de buitenruimte klimaatbestendig te maken. Met als slogan ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ wordt onder de vlag van NL Vergroent, waarin het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeenten en een groot aantal groenorganisaties samenwerken, een groot aantal activiteiten op touw gezet, zoals Het Vergeten Plantseizoen, De Week van de Groene Tuin en het NK Tegelwippen. Op de website NLvergroent.nl worden de doelstellingen, overige activiteiten en informatie van de campagne NL Vergroent vermeld.

Alle activiteiten, evenementen, nieuws, informatie en tips over Het Vergeten Plantseizoen zijn te vinden op de site http://vergetenplantseizoen.nl/.