Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Isoleren en beschermde diersoorten: hoe zit dat?

Het is de laatste tijd veel in het nieuws geweest: het isoleren of verbouwen van een woning kan in veel gevallen in strijd zijn met de Wet natuurbescherming.  Wat deze wet voor jou betekent, zie je in bovenstaande video van Kanai en Broelando. Echt een aanrader om te kijken, voordat je verder leest!

Rechter zegt nee

In de provincie Utrecht heeft een zaak zich voorgedaan bij de Raad van State over de manier waarop een isolatiebedrijf controleerde of er vleermuizen in de spouwmuur zaten. Dit deden ze door middel van een camera die in de spouwmuur wordt ingebracht. De Raad van State vroeg om advies van onder andere ecologen en kwam tot de conclusie dat deze methode niet voldoende is. Er moeten tijdens meerdere seizoenen gecontroleerd worden op beschermde soorten, en niet alleen met een camera. Er is dus uitgebreider ecologisch onderzoek nodig.

Isolatie in de wacht?

Door deze uitspraak wachten veel mensen met het laten uitvoeren van isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie. Want wat mag nou wel en nou niet? De gemeenten (en ook Leiderdorp) gaan aan de slag met het maken van gemeentebrede plannen om mogelijkheden te bieden aan woningeigenaren die willen isoleren en verbouwen. Dit heet een soortenmanagementplan (SMP). Het laten maken van een SMP kost veel tijd, want ook in dit plan moeten ecologen een jaar lang onderzoek gedaan hebben op de verschillende beschermde soorten. Met het SMP onder de arm vragen gemeenten een ontheffing aan bij de provincie op de Wet natuurbescherming. Wanneer ze deze krijgen, kunnen ook spouwmuren weer geïsoleerd worden: het ecologisch onderzoek is namelijk al gedaan in de hele gemeente.

Wat kan ik nu al doen?

Van een aantal maatregelen is gezegd dat ze geen slechte invloed hebben op de huisvesting, voedsel- en waterbronnen van beschermde soorten. Dit noemen we ontheffingsvrije maatregelen. Deze mag je dus uitvoeren zonder ecologisch onderzoek, omdat je er niet de Wet natuurbescherming mee overtreedt. Dit zijn:

  • vloerisolatie
  • bodemisolatie
  • gevelisolatie van binnenuit aangebracht
  • dakisolatie van binnenuit aangebracht
  • nieuwe beglazing en kozijnen*

*Let er bij nieuwe beglazing en kozijnen wel op dat de oude kozijnen niet aan een open spouwmuur grenzen. Is dat wel het geval, kan je dit toch niet ontheffingsvrij laten uitvoeren.

Let op! Vanaf augustus 2024 is er meer mogelijk. Dan mag er op kleine schaal weer spouwmuurisolatie plaatsvinden. Dit is goedgekeurd door het rijk en heet natuurvriendelijk isoleren.

Vragen?

Deze wet is niet nieuw, maar zorgt op het moment voor veel bekendheid. En daarmee ook voor onduidelijkheid. We begrijpen het goed als je dit lastig vindt. Heb je nog vragen of wil je echt even zeker weten dat je het goed begrepen hebt? Dan mag je altijd mailen naar duurzaam@leiderdorp.nl . Dan helpen we je graag verder.