Afval

Tip

Koop bewuster je kleding met online kledingcoach MijnStijl iD

Milieu Centraal lanceert vandaag ‘Mijn Stijl iD’: een online training die is ontworpen om vrouwen in Zuid-Holland bewust minder kleding te laten kopen. Uit de gedragsmonitor ‘Duurzaam Leven’ van Milieu Centraal blijkt dat vrouwen de meeste kleding kopen. De online training helpt hen om bewust te kiezen voor kleding die hun identiteit weerspiegelt en ook hoe zij de verleiding om nieuwe kleding kopen, kunnen weerstaan.

Minder kleding kopen
Jaarlijks komen er in Nederland bijna een miljard kledingstukken op de markt en kopen Nederlanders gemiddeld vijftig nieuwe kledingstukken. Uit de gedragsmonitor en verdiepend onderzoek van Motivaction blijkt dat bijna twee derde van de Nederlanders boven de achttien weet dat het beter is om minder kleding te kopen. Slechts één op de drie mensen geeft echter aan daadwerkelijk bewust minder kleding te kopen. Voornamelijk vrouwen bevinden zich in een zogenaamde ‘klimaatspagaat’. Ze zijn zich wel bewust van de negatieve impact van het kopen van kleding op het milieu, maar kopen toch nieuwe kleding.

Verleiding
Milieu Centraal komt nu met het initiatief Mijn Stijl iD dat tot stand is gekomen in samenwerking met Psychologie Magazine en het lectoraat Psychologie van een Duurzame stad van de Hogeschool van Amsterdam. In zes stappen geven modepsycholoog Anke Vermeer, gedragswetenschapper Judith Roumen en kledingstylist Mirjam Hamming vrouwen concrete handvatten om duurzamere keuzes te maken. Dit doen zij door vrouwen aan te moedigen kleding te kopen en daarbij trouw te blijven aan wie zij zijn met behulp van een workshop ‘matchen en mixen’, inspiratievideo’s en een kledingkastworkshop. Ook leren ze wat kopen met het brein doet en hoe zij om kunnen gaan met de verleiding.

Anna Beth Smeltekop, expert van Milieu Centraal vertelt: “Je wordt constant en overal verleid om meer en nieuwe kleding te kopen en mensen zijn dan ook gaan denken dat het normaal is om er steeds weer geld aan uit te geven. Dit terwijl kleding juist een mooie vorm van zelfexpressie is als je zorgvuldige keuzes maakt. Alleen dan laat je ermee zien wie je bent en waar je voor staat. Door zorgvuldig je garderobe samen te stellen en bewust minder kleding te kopen, in plaats van steeds de trends op te volgen, kunnen we samen de impact van de kledingindustrie op het milieu verminderen, want dat is wat ons betreft hard nodig.”

De training van Milieu Centraal is gratis te volgen via www.mijnstijlid.nl