Afval

Repair Café Leiderdorp elke 1e vrijdag van de maand

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Repair Café Leiderdorp organiseert vanaf vrijdag 6 oktober elke 1e vrijdag van de maand weer een Repair Café. Voor het eerst in het Milieu Educatief Centrum(MEC) in de Sterrentuin.

In het MEC, Van Diepeningenlaan 110e draait het tijdens het Repair Café allemaal om repareren. Tussen 13.30 en 15.30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.

Neem van thuis al je kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Soms lukt een reparatie niet (stofzuigers zijn vaak een uitdaging).

Verklein de afvalberg
Door je spullen te (laten) repareren draag je bij aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt buurtcoach Robert van Egmond. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg, ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Repareren zit bij veel mensen niet meer in het systeem.

Leuke contacten
Het Repair Café brengt buurtbewoners ook met elkaar in contact. Je ontdekt dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Robert van Egmond: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”

Vrijwilligers en gereedschap
Er zijn al meerdere vrijwilligers betrokken bij het Repair Café. Lijkt het je nu ook leuk om een ander te helpen met twee rechter handen meld je dan via leiderdorp@incluzio.nl of bel met vrijwilligerscoördinator Loes Klein: 06-27510084  of kom langs tijdens het Repair Café. Heb je gereedschap over en gebruik je het niet meer, dan kun je dan ook doneren.

De vrijwilligers worden ook ondersteund door het Milieu Educatief Centrum (MEC) en Incluzio Leiderdorp.

Elke 1e vrijdag van de maand
Het Repair Café vindt elke eerste vrijdag van de maand plaats in het Milieu Educatief Centrum. Je bent van harte welkom!