Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Doe mee

NK Tegelwippen: help jij mee om Leiderdorp te vergroenen?

Tot 30 september doet Leiderdorp mee aan het NK Tegelwippen. Tijdens deze wedstrijd gaat het er om welke gemeente de meeste tegels vervangt voor groen.

Hoe werkt het?

Van 30 maart tot 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Jij dus ook! Hoe? Geef je gewipte tegels op via dit formulier en ze worden bij onze gemeente opgeteld. Samen kunnen we Leiderdorp zo hoog mogelijk laten eindigen in de ranking!

 

Tijdelijke actie: tegels ruilen voor vouchers!

De gemeente Leiderdorp en Ranzijn Tuin&Dier organiseren samen een actie om tegelwippers te belonen. Na de moederdagactie afgelopen 8 mei komt er een vaderdagactie! Heb je een aantal tegels (60×60 cm) verwijderd uit jouw tuin? Dan kun je één van die tegels op 12 juni tussen 10.00 uur en 12.00 uur inleveren bij de milieustraat. Als bedankje krijg je een cadeaubon van Ranzijn, ter waarde van €10,-. Let op, het is wel belangrijk dat je je verwijderde tegels aanmeldt op de website!

Tip: de wethouder helpt je tegels wippen! 

Lukt het jou niet om zelf tegels te verwijderen, of heb je er niet zo’n zin in? Wethouder Rik van Woudenberg gaat op 12 juni met de bakfiets op pad. Bij drie Leiderdorpers verwijdert hij een aantal tegels en komt hij een cadeaubon langsbrengen.

 

Wil je dat hij bij jou langskomt? Stuur dan een e-mail onder vermelding van ‘Vaderdagactie NK Tegelwippen’.

 

Tegelwippen tegen hittestress en wateroverlast

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast zorgt meer groen voor meer biodiversiteit en heeft een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Meer groen? Doen! Je kunt als bewoners samen een bijdrage leveren door je tuin te groener te maken. Als alle 12.000 huishoudens in Leiderdorp, 6 tegels van 30 x 30 cm vervangen door groen, betekent dat 1 voetbalveld meer groen!

 

Ik heb niet zo’n grote tuin…

Iedereen kan meedoen en al vanaf één tegel. Haal de tegel(s) uit je tuin en meld het aantal gewipte tegels aan. Heb je geen tuin? Denk dan eens aan een geveltuin. Op deze pagina lees je wat een geveltuin is en hoe je er één kunt maken!

Samen maken we Leiderdorp groener. Doe jij mee?

 

Automatisch op de hoogte blijven?

Meld je aan en ontvang een kort berichtje in je mailbox bij elk nieuw artikel!

  • Voer uw wachtwoord in.
  • Voer uw wachtwoord opnieuw in.