Biodiversiteit & klimaatadaptatie

NK Tegelwippen: help Leiderdorp naar de overwinning!

Leiderdorp doet mee aan het NK Tegelwippen. Tijdens deze wedstrijd gaat het er om welke gemeente de meeste tegels vervangt voor groen.

Hoe werkt het?

Tot en met 31 oktober speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Jij dus ook! Hoe? Geef je gewipte tegels op via dit formulier en ze worden bij onze gemeente opgeteld. Samen kunnen we winnen! Niet alleen zijn we de strijd aangegaan met gemeente Kaag en Braassem, maar ook kunnen we winnen door Leiderdorp zo hoog mogelijk te laten eindigen in de landelijke lijst!

Tegelwippen tegen hittestress en wateroverlast

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast zorgt meer groen voor meer biodiversiteit en heeft een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Meer groen? Doen! Je kunt als bewoners samen een bijdrage leveren door je tuin te groener te maken. Als alle 12.000 huishoudens in Leiderdorp, 6 tegels van 30 x 30 cm vervangen door groen, betekent dat 1 voetbalveld meer groen!

Ik heb niet zo’n grote tuin…

Iedereen kan meedoen en al vanaf één tegel. Haal de tegel(s) uit je tuin en meld het aantal gewipte tegels aan. Heb je geen tuin? Denk dan eens aan een geveltuin. Op deze pagina lees je wat een geveltuin is en hoe je er één kunt maken!

Samen maken we Leiderdorp groener. Doe jij mee?