Afval

GOED-tips: afval inzamelen

 

Kleding, schoenen, tassen, gordijnen en linnengoed… het mag allemaal in de textielbak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen erin. Als het maar schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog is. Nat of vies textiel kan namelijk gaan schimmelen en is dan niet meer te recyclen. In Leiderdorp staan op verschillende plaatsen textielbakken. Op Mijn Afvalwijzer vind je een overzicht.

 

 

Grote boosdoeners bij verstoppingen in het riool zijn wegwerpdoekjes. De meeste soorten doekjes mogen niet in het toilet, ook al staat op de verpakking soms iets anders. Vochtig toiletpapier waar het logo van een toiletpot op staat, mag je wel door de wc spoelen. Staat er een kruis doorheen, dan moet het vochtige wc-papier bij het restafval. Ze mogen ook niet bij de nieuwe luiercontainers weggegooid worden. Bron: Milieu Centraal.

 

 

Bij lage temperaturen zit veel GFT-afval vastgevroren. Tips om dit te voorkomen/ bestrijden:
• Zet de container in een berging, schuur of garage, of zet de container uit de wind.
• Steek het afval voorzichtig los. Door de vorst vriest en droogt het afval verder in.
• Leg een krant of droog GFT-afval op de bodem van de container. Dat neemt vocht op en na het legen blijven er minder resten achter.
• Laat nat GFT en koffiefilters uitlekken voordat ze de bak in gaan. Hoe minder water in het afval, hoe kleiner de kans op bevriezing.
• Gebruik nooit zout of antivriesvloeistoffen om vastgevroren GFT-afval te ontdooien. Deze stoffen verstoren het composteren en antivriesmiddelen zijn schadelijk voor het milieu.
• Duw afval nooit vast in de container. De kans dat het  blijft vastzitten is bij vorst groter dan normaal.

 

Is jouw föhn kapot, hapert de elektrische zaag of heb je andere huishoudelijke apparaten waar je vanaf wilt? Lever ze in bij de milieustraat of bij de winkel waar je nieuwe apparaten koopt. De apparaten worden uit elkaar gehaald en (voor het grootste deel) gerecycled!

 

 

 

 

Soms is papier geplastificeerd, dan hoort het bij het restafval. De regel is: kun je het papier niet scheuren? Dan hoort het bij het restafval. Als je het papier wel kunt scheuren, mag het in de bak voor oud papier. Kijk hier hoe je papier GOED kunt inzamelen.

 

 

 

 

Het kan wel een jaar kan duren totdat een bananenschil in de natuur is afgebroken? Het is daarom niet verstandig om een bananenschil in de natuur weg te gooien. Het gaat stinken, er komen vogels op af en bovendien trekt vuil ook vuil aan. Heb je een bananenschil op zak? Gooi het in de GFT-bak!