Biodiversiteit & klimaatadaptatie

TIPS voor verkoeling in de tuin of op het balkon

Foto: Diantha

Vanwege klimaatverandering is afgelopen jaren het aantal tropische dagen in Nederland sterk toegenomen. Voor de een is dat een zegen en voor de ander een vloek. Eindelijk weer ‘s avonds buiten eten en in het weekend genieten van de zon. Maar ook plaknachten, lekker zweten en drukte aan het strand. En vergeet de lokale onweersbuien niet. Wordt het dit jaar weer zo’n warme zomer? Ben je op zoek naar verkoeling, maak dan van jouw tuin of balkon een fijne groene plek.

 

 

Hoe zorg je voor verkoeling in de tuin of op het balkon? 

  1. Haal overbodige stenen uit de tuin en plant bodembedekkers en heesters. Borders met vaste planten en een gazon nemen de warmte veel minder op en laten deze ook makkelijker los. En wanneer er een flinke onweersbui losbarst dan kan het regenwater ook nog eens beter de bodem in. Dat scheelt weer wateroverlast.
  2. Heb je een balkon? Denk dan aan verticaal tuinieren! Planten bieden een natuurlijke airconditioning wanneer je op het balkon bent. Daarnaast zorgen hangende en klimmende planten ervoor dat de muur niet te heet wordt; dat merk je ook aan de temperatuur binnenshuis. Een groen balkon of terras stimuleert de biodiversiteit, omdat het meer leefruimte biedt aan vogels, vlinders en bijen. Zij weten ook op de hoogte van je balkon de bloemen te vinden! Dat is leuk om te zien én zo help je de natuur in Leiderdorp een handje. Kijk bij onze buren voor meer mogelijkheden.
  3. Valt er voldoende zon op je balkon of terras? Dan kun je hier zelfs ‘moestuinieren’. Van kruiden tot fruit en groentes. Dat maakt een groen balkon of terras leuk en lekker!
  4. Voor iedere tuin, balkon of terras is wel een geschikte (kleinere) boom te vinden. In de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw van een boom, ook voor veel soorten vogels. En wat dacht je van een pergola?!
  5. Neem een groene gevel en/of een groen dak. Het houdt de warmte buiten, koelt de lucht en neemt overtollig regenwater op.
  6. Maak van je schutting een groene erfafscheiding. Weer een stukje verkoeling en het zorgt voor veel leven in de tuin: met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
  7. Leg een watertuin aan. Het zorgt dat het regenwater ergens heen kan en bewegend water verkoelt. In ondiep water kunnen vogels drinken en baden. Daar knappen ze weer van op.
  8. Gebruik bij voorkeur geen airco want deze zorgt voor nog meer hitte in de straat.

Op deze manier kun je in eigen tuin of op je balkon genieten van een koele plek in de zomer en je vergroot gelijk de leefomgeving van veel soorten vogels, insecten en ander dieren.