Zet je in voor het bijenlandschap!
De bij is ongelooflijk belangrijk voor ons, want 75% van onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen. Het aantal bijen neemt al jaren drastisch af, maar wij kunnen de bij een handje helpen.
Dit kan je doen
- Zorg van het vroege voorjaar tot het late najaar voor planten die bijen aantrekken. Zet op je balkon of in je tuin bijvoorbeeld lavendel, korenbloem of margriet.
- Kijk nog eens kritisch naar je tuin en doe mee met de actie ‘Steenbreek’: haal een tegel uit je (gevel)tuin en plant een bijvriendelijke bol of plant erin.
- Pesticiden zijn funest voor bijen. Gebruik ze dus niet! Daar zijn ook vogels en egels blij mee… Vraag bij het kopen van groen om biologische bloembollen, zaden en planten.
- Het najaar is hét seizoen om (biologische) bijvriendelijke bollen te planten, voor voedsel in het vroege voorjaar, zoals: krokussen, sneeuwklokjes, anemonen, druifjes en sierui.
- 70% van de bijen nestelt in de grond. Zorg voor zanderige plekjes in de zon, want bijen houden van warmte. Een centimeter tussen de stenen is al voldoende.
- Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels, snoei in het najaar dus niet alles weg. Laat ook uitgebloeide stengels staan tot het voorjaar. Insecten kunnen erin overwinteren, en het beschermt planten tegelijk tegen vorst.
- Gooi in de herfst afvalbladeren niet in de groenbak, maar strooi ze luchtig over de aarde; zo kunnen veel bijen in de grond nestelen.
- Zet bijenhotels neer waar insecten in kunnen nestelen en overwinteren. Kijk hier voor meer informatie over Groene Cirkels Bijenlandschap.