Energie

Denk mee: hoe krijgen we Leiderdorp aardgasvrij?

We hebben afgesproken om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt ver weg, maar hier moet nog heel veel voor gebeuren. De gemeente heeft jou daarbij nodig.

Stapsgewijs aardgasvrij

Stoppen met aardgas betekent dat we andere warmtebronnen in huis gaan gebruiken. Daar zijn verschillende technieken voor, zoals een warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd), warmtepomp of geothermie.

Stap 1: Transitievisie Warmte (TVW)
In de TVW wordt per wijk beschreven welke techniek het meest geschikt is als alternatief voor aardgas. Soms zijn er meerdere technieken geschikt in een wijk. Ook wordt er in dit document aangegeven welke wijken als eerste aardgasvrij kunnen worden, deze heten de ‘startwijken’. De TVW  bevat nog geen definitieve keuzes, het is eigenlijk een overzicht van de mogelijkheden. Omdat er veel ontwikkelingen zijn, zoals nieuwe technieken voor warmteopwek, wordt de TVW elke 5 jaar bijgesteld en aangepast.
Stap 2: Wijkuitvoeringsplan
Zodra de TVW is vastgesteld wordt voor de startwijken een preciezer plan gemaakt. Dat heet een ‘wijkuitvoeringsplan en wordt opgesteld samen met de bewoners uit die wijk.

Doe mee!

De gemeente hoort graag hoe je denkt over aardgasvrij verwarmen voor het maken van de TVW. Zou je hier een enquête voor willen invullen van 5 tot 10 minuten? Dit kan tot en met 16 mei. 

Ben je al helemaal warm voor dit onderwerp en wil je sowieso graag meedoen met de participatiegroep, dan kun je je natuurlijk ook zonder de informatiebijeenkomst aanmelden. Dat kan tot uiterlijk 16 mei en inschrijving gaat via dit formulier.

De eerste bijeenkomst van de participatiegroep is dinsdag 18 mei van 19.30 tot 20.30.

Veelgestelde vragen

Mag ik ook meedoen als ik niet zoveel kennis van de energietransitie heb?
Zeker! Je hoeft echt geen expert zijn om deel te nemen, de gemeente hoort juist graag jouw stem als inwoner. Welke kansen zie je, waar maak je je zorgen om?
Wat doet de participatiegroep?
In deze groep ben je klankbord van de gemeente en kijk je met een kritische blik mee. Jouw inbreng helpt de gemeente om geen factoren te vergeten, bijvoorbeeld. En met deze groep zit jij dicht bij het vuur als het gaat om de ontwikkelingen om Leiderdorp aardgasvrij te krijgen.
Hoeveel tijd kost het?
Dit hangt af van de tijd die je hebt. Ook als je weinig tijd hebt, bijvoorbeeld door school of gezin, kun je meedoen. De gemeente maakt daar afspraken met je over.

 

 

Automatisch op de hoogte blijven?

Meld je aan en ontvang een kort berichtje in je mailbox bij elk nieuw artikel!

  • Voer uw wachtwoord in.
  • Voer uw wachtwoord opnieuw in.