Mobiliteit

Autodelen miniblog (3): pak je voordeel met dé nieuwe trend

Volgens kenners is autodelen de toekomst. Het is goedkoop, makkelijk en beter voor het milieu (dus ook voor onze gezondheid). Om iedereen kennis te laten maken met dit duurzame fenomeen, biedt de gemeente Leiderdorp – samen met twaalf buurgemeenten – kortingen aan op autodelen. Deze actie is onderdeel van de onlangs gestarte campagne Mijn Auto, Jouw Auto’!

De nieuwe trend

Lieke Dols is trendonderzoeker en ziet dat autodelen steeds populairder wordt. “Steden zijn nu vooral ingericht op autoverkeer. Kijk bijvoorbeeld naar de brede wegen en het aantal parkeerplaatsen. Dat gaat ten koste van andere belangrijke plekken zoals parken, pleinen en brede voetgangers- en fietspaden. Van alle kanten komt er steeds meer aandacht voor meer groen in de wijk en schonere lucht. Minder auto’s betekent meer ruimte voor het verbeteren van de kwaliteit van de stad. Daarbij ontlenen jongeren tegenwoordig steeds minder status aan het hebben van een auto. Het gebruik is belangrijker dan het bezit. Die trend zet door.”

 

Flexibel vervoer

Ook mobiliteitsexpert Jan Breugem ziet kansen voor autodelen. Niet alleen in de stad, maar ook in de dorpen. “In dorpen staat de bereikbaarheid vaker onder druk, bijvoorbeeld omdat een busverbinding wordt opgeheven. Autodelen kan dan een oplossing zijn. Zeker omdat dorpsbewoners elkaar al kennen en in vertrouwen een auto kunnen delen. Daarbij hebben ze vaak twee of meer auto’s.” Hoe we ons vervoeren wordt volgens beide experts steeds flexibeler. Het wordt een mix van openbaar vervoer, de fiets en de auto.

 

Voordelig ervaren

Om op een laagdrempelige manier kennis te maken met autodelen, is er een kortingsactie in het leven geroepen. Hierdoor kun je de eerste keer voordelig gebruikmaken van een deelauto bij jou in de buurt. Kijk op de campagnewebsite www.mijnautojouwauto.nl voor meer informatie. Op deze website kun je ook een test doen om te ontdekken of autodelen bij je past en inzien hoeveel deelauto’s er al bij jou in de buurt staan. Doe je mee?

 

Dit artikel is onderdeel van de informatiecampagne ‘Mijn Auto, Jouw Auto’, een initiatief van de dertien gemeenten van het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland. Meer weten over autodelen? Kijk op www.mijnautojouwauto.nl.

Lees hier miniblog 1 en miniblog 2.