Nationale Klimaatweek 2023

Een recept tegen keuzestress: win-winoplossingen voor de dagelijkse boodschappen

Ik hoor vaak: ach je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Eigenwijs denk ik dan: hoezo niet? Het is gewoon een kwestie van creativiteit. Ook al is het in de praktijk een hele puzzel.

Keuzestress

Neem de dagelijkse boodschappen. Van elk product zijn er twintig verschillende soorten, merken en smaken. De keurmerken en reclameslogans vliegen je om de oren. Allemaal pogingen om jou te helpen kiezen, die lang niet altijd even betrouwbaar zijn. Liever kies je zelf. Maar hoe?

Onderzoek heeft aangetoond dat we blijer zijn met de keuzes die we maken als onze keuze beperkt is. Het helpt daarom om een aantal criteria of waarden op te stellen waarmee je de jungle van het aanbod zonder frustratie doorkomt. Ik heb daarom nagedacht over wat ik belangrijk vind.

Ik wil dat mijn boodschappen goedkoop zijn. Maar ook wil ik de lokale middenstand steunen. Het is belangrijk dat het snel gaat, vanwege mijn drukke leven. Ik wil op gewicht en gezond blijven. Maar wat ik in mijn karretje gooi moet ook kindvriendelijk zijn, zodat eten niet elke avond een drama is. Ik wil diervriendelijk en planeetvriendelijk zijn. En natuurlijk moet mijn eten ook gewoon lekker zijn. Hoe langer ik er over nadenk hoe moelijker het wordt om te kiezen. Of-of is geen optie. Ik wil en-en. Zijn er ook opties die in alle categorieën passen?

Gouden combinaties

Makkelijk is dat niet. De eieren die het diervriendelijkst zijn, zijn nou net het duurst. En die goedkope elektrisch rijdende bezorgservice verpakt werkelijk alles in plastic. Gelukkig bestaan er wel degelijk keuzes die in meerdere categorieën passen. Ik deel hier een aantal gewoontes die inmiddels in mijn gezin zijn ingeburgerd. Wie weet inspireren ze jou om je eigen win-winoplossingen te vinden!

1) Denk groot en word rijk
Rijst en pasta in zakken van 5 of 10 kilo. Noten, havermout, bonen, gebakken uitjes: je staat er versteld van wat er allemaal in grootverpakking te koop is. Wc-papier wordt een keer per half jaar in een enorme doos bezorgd. Biologisch vlees voor goddelijke bolognesesaus ligt in grote hoeveelheden in mijn vriezer. Elke week ga ik naar de markt met mijn eigen zakjes en tasjes voor groenten en fruit. En door een keer per week te bedenken wat ik die week ga eten hoef ik bijna nooit meer iets weg te gooien. Heb ik deze week basilicum nodig voor een gerecht? Dan zet ik ook pasta met verse pesto op het menu. Alle boodschappen in één keer vooruit doen, voorkomt bovendien in de supermarkt dure en ongezonde impulsaankopen.

2) Terug naar de basis
Al die nieuwe snufjes lijken innovatief. Maar terug naar grootmoeders tijd is beter voor je portemonnee en je geweten. Bovendien is het weer helemaal hip. Producten als baking soda, schoonmaakazijn en groene zeep kun je bijna overal voor gebruiken. Zie vlees weer als luxeproduct en eet het alleen op zondag. Doe de groenten van het seizoen in weckpotten of maak er jam van. Het voelt onnatuurlijk in deze tijd. Maar het is juist een stuk logischer als je eraan gewend raakt.

3) Puur natuur, home made en iedere dag anders
Zelfgemaakt smaakt alles lekkerder, tenminste… als je een paar keer geoefend hebt. De eerste keer dat ik zelf humus maakte kon het niet tippen aan de kant-en-klare bakjes uit de supermarkt. Maar inmiddels heb ik de truc door. Plantaardig en zelfgemaakt eten is vaak goedkoper, duurzamer, diervriendelijker en gezonder. Het enige wat dan nog overblijft is variatie. En dat is mooi, want dat geeft je het excuus om af en toe guilty pleasures in je boodschappenmandje te gooien. De uitzonderingen maken de regel!

Welke win-winoplossingen heb jij gevonden?

Dit is dus hoe wij door de jaren heen onze win-winoplossingen bij elkaar verzameld hebben. En het blijft in beweging, want het is heel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als jouw situatie anders is, heb je waarschijnlijk weer heel andere oplossingen. Maar laten we in elk geval blijven zoeken. We kunnen dan misschien niet alles hebben, maar hoog inzetten maakt je in ieder geval razend creatief.

Deel jouw win-winoplossingen via natasha@studiospaak.nl!

Lees hier Natasha’s andere blogs:
Maak kennis met de Leiderdorpse klimaatburgemeester
De klimaatburgemeester ziet de tijden veranderen
Hoever ga je met verduurzamen?
Een recept tegen keuzestress: win-win oplossingen voor de dagelijkse boodschappen
De altijd-regel: hoe je jezelf goede gewoontes aanleert zonder innerlijke tweestrijd