Nationale Klimaatweek 2023

De altijd-regel: hoe je jezelf goede gewoontes aanleert zonder innerlijke tweestrijd

Na de zomervakantie zitten we altijd vol met goede voornemens: minder snoepen, meer sporten, minder vlees eten, korter douchen. Of het nu gaat over onze portemonnee, gezondheid of het klimaat: we doen allemaal weer ons stinkende best om goede gewoontes in ons systeem te krijgen. Maar hoe doe je dat? Jezelf voorhouden dat je nu echt gezonder gaat eten heeft helaas geen enkele zin. Ons brein is niet onder de indruk van onze globale verbeterboodschappen. Dat is als een jonge hond tijdens een puppycursus op zoek naar duidelijkheid en heeft geen boodschap aan grijstinten.

Sinds ik dit weet formuleer ik nieuwe voornemens heel concreet: als een als-dan-regel met een duidelijke tijd, plaats en handeling. Dus als ik de douche aandoe, zet ik altijd eerst de wekker. Heb ik dat onder de knie? Dan breid ik het uit met een nieuwe regel en zet ik de douche even op ijskoud als de wekker gaat. Het voelde in het begin enorm onwennig om mezelf zo te commanderen, maar uit onderzoek blijkt het succes van deze methode. Succesvolle mensen hebben niet meer wilskracht, maar ze verzinnen spelregels waarmee ze hun wilskracht zo min mogelijk hoeven te gebruiken. Het werkt beter om je voornemens op te splitsen in simpele regels die altijd gelden, dan om te proberen elke keer de verstandige keuze te maken. In het boek Elementaire gewoontes legt James Clear duidelijk uit hoe je goede gewoontes aanleert en slechte afleert.

Ik verheug me al op alle shortcuts waar ik straks niet meer over na hoef te denken en die net zo ingesleten zijn als tandenpoetsen of autorijden. Menukaart? Ik kies de vegetarische optie. De was gedaan? Ophangen in plaats van in de droger. Opgestaan uit bed? Bed opmaken. Heb ik honger? Ik neem fruit of een cracker. Het lijkt streng, maar wat word je er rustig van. Je hebt niet elke keer die twijfel en dilemma’s. En omdat het zo normaal is geworden houd ik een heleboel ruimte over in mijn hoofd om af en toe juist helemaal anders te doen. Dan zet ik de wekker drie keer opnieuw en sta ik lekker twaalf minuten onder de douche in plaats van vier.

Gek genoeg word ik er juist flexibeler van. Er is namelijk niets zo lekker als het overtreden van regels. Maar dan moet je ze natuurlijk wel hebben en niet bij elke uitzondering meteen de hele regel weggooien. Merk je dat je je regel wel erg vaak overtreedt? Maak dan eerst een regel die makkelijker vol te houden is. Begin weer met de kleine dingen. Maak niet je hele bed op, maar leg alleen je kussen recht. Ga niet meteen drie keer in de week sporten, maar begin met een paar oefeningen. Doe expres net wat minder dan je aankan en je zult merken dat je brein begint te kwispelen als een puppy. Welke gewoonte zou jij graag willen veranderen? Deel jouw ervaringen met mij via natasha@studiospaak.nl!

Lees hier Natasha’s andere blogs:
Maak kennis met de Leiderdorpse klimaatburgemeester
De klimaatburgemeester ziet de tijden veranderen
Hoever ga je met verduurzamen?
Een recept tegen keuzestress: win-win oplossingen voor de dagelijkse boodschappen
De altijd-regel: hoe je jezelf goede gewoontes aanleert zonder innerlijke tweestrijd