Afval

Tips om GOED kleding te shoppen: bespaar CO₂!

Het kopen van nieuwe kleren brengt enorm veel CO₂ met zich mee. Lees hier hoeveel impact kleding heeft op het milieu én hoe je toch kan genieten van nieuwe kleding!

De impact van kleding op het milieu

Het transport van kleding naar Nederland kost veel CO2. Maar daarnaast zijn  veel goedkope synthetische stoffen ook nog eens gemaakt met aardolie, een fossiele brandstof.

Milieu Centraal (online gids voor duurzaam leven) berekende dat het kopen van een nieuw kledingstuk 19 kilo CO2 kost. Dat is 114 km rijden met een dieselauto!

In fleecekleding zitten microplastics, die loslaten en zo bijdragen aan de plastic soep. Om stoffen als katoen en zijde te maken, is veel water nodig. En stoffen als polyester en viscose zijn heel schadelijk voor het milieu, omdat er veel gif gespoten wordt bij het verbouwen ervan.

Bron: Milieu Centraal

 

Genieten van nieuwe kleding én toch duurzaam zijn, 5 tips:

Koop minder
Nederlanders kopen jaarlijks gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen.  Als iedere Nederlander 1 kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat nog meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle inwoners uit Den Haag én Leiden!
Doe niet mee aan fast fashion
Kies voor kleren die meerdere seizoenen mee kunnen, in plaats van een kledingstuk dat korte tijd heel trendy is. Of combineer klassiekers met trenditems of accessoires.  Denk voor een speciale gelegenheid ook eens aan kleding lenen of huren.
Geef kleding een tweede leven
Koop vaker tweedehands kleding, bijvoorbeeld in een kringloopwinkel of vintage kledingzaak. Ook online kun je slim shoppen, kijk eens op Vinted. Neem je favoriete kledingstuk dat niet meer past of stuk is, mee naar het maandelijkse Repair Café. De coupeuse repareert jouw favoriete kledingstuk. Zo geniet je er  nog langer van! Nog goede kleding die je niet meer draagt, kun je naar de Ruilwinkel brengen.
Uitgekeken op kleding? Maak er wat leuks van!
Heb je een kledingstuk dat je toch wat te saai vindt? Wees creatief en ga aan de slag met ‘upcyclen’. Vraag eens in jouw omgeving of andere mensen ook veel kleding hebben die ze niet meer dragen en organiseer een gezellige kledingruilavond!

Op Pinterest vind je veel inspiratie hoe je jouw kleding met upcycling nog mooier kunt maken.

Koop nieuwe kleding GOED
Ga je toch voor nieuwe kleding? Kies dan voor biologische of gerecyclede stoffen  en let op keurmerken in het kledinglabel. Er zijn veel verschillende keurmerken, maar met de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal  lees je meteen wat het keurmerk inhoudt.  Zeker een handige pagina om op je telefoon open te hebben staan wanneer je winkelt!