Energie

Energiescan: wat is dat eigenlijk?

De soorten scans

Wanneer er gesproken wordt over een scan van de woning kan dit wat verwarring veroorzaken, omdat er verschillende soorten scans zijn. In de basis zijn er drie soorten: een quickscan, een warmtescan en een energiescan.

Quickscan
Dit zijn (vaak) websites waar je een energiescan kunt doen van jouw woning door online een vragenlijst in te vullen. Deze zijn handig voor een eerste globale inkijk in jouw situatie, maar zijn uiteraard niet zo grondig als andere soorten scans.

Warmtescan
Ook wel een infraroodscan genoemd, is het gebruik van een speciale camera die kan tonen waar in huis je warmte verliest (warmtelekken).De energiecoaches in Leiderdorp voeren gratis warmtescans uit, als het weer het toelaat. Dit zijn vrijwilligers die hier wel trainingen voor hebben gevolgd, maar zijn geen experts. Voor (technisch of bouwkundig) advies naar aanleiding van de foto’s kan het Duurzaam Bouwloket gratis meekijken. Deze scan is niet zo grondig als een energiescan.

Energiescan
Er worden op de markt verschillende uitgebreide energiescans (maatwerkadviezen) aangeboden waarbij het precieze aanbod onderling wat kan verschillen. Maar over het algemeen komt er een onafhankelijke adviseur bij jou thuis die in 1 – 1,5 uur de mogelijkheden voor jouw woning in beeld brengt. Soms brengt de deskundige gelijk enkele eenvoudige energiebesparende maatregelen aan, zoals een waterbesparende douchekop of ledverlichting. Na de scan ontvang je een verslag met onder andere:

1. tips hoe jij je energierekening omlaag kunt brengen;
2. een beschrijving van kleine maatregelen die eventueel ter plekke zijn uitgevoerd;
3. advies over belangrijke aanpassingen die je kunt laten uitvoeren;
4. informatie over mogelijkheden voor subsidies en premies, en
5. inzicht in de terugverdientijd van je investeringen.

De uitvoering van een energiescan kost vaak gemiddeld 200 euro. Dit lijkt een fors bedrag, maar via de energiebesparende maatregelen die je na de scan kunt nemen, verdien je dit bedrag snel terug. Een win-winsituatie dus: je bespaart direct geld op de rekening en draagt bij aan een schoner en gezonder Leiderdorp. Want hoe lager je energieverbruik, hoe lager ook de CO₂-uitstoot.