GOED idee of vraag? Laat het ons weten!
Samen met inwoners, instellingen en (maatschappelijke) organisaties willen wij aan de slag voor een klimaatbestendig & duurzaam Leiderdorp. Goede ideeën en suggesties, maar ook vragen, zijn dan ook zeer welkom!
Inspireer anderen en geef het goede voorbeeld. Het kan zo maar zijn dat dit anderen verder helpt. En uiteraard zijn we heel benieuwd welke oplossingen Leiderdorpers bedenken voor een klimaatbestendig dorp. Dan kunnen wij hier verder over vertellen!
Joan
Wat een fijne site met mooie initiatieven 🙂 Wij wonen in de vogelbuurt en onze cv ketel is momenteel 16 jaar oud en binnenkort wel toe aan vervanging. Aangezien het gasverbruik flink omlaag moet, heb ik me een klein beetje verdiept in de mogelijkheden om geen cv met gas meer te hoeven gebruiken. Zijn er vanuit de gemeente ook al plannen om het gasverbruik te verminderen? Bijvoorbeeld een warmtenet of subsidie voor een warmtepomp?
Laura
Beste Joan,
Bedankt voor uw bericht en goed te lezen dat u enthousiast bent over onze website en nadenkt over een duurzame oplossing voor uw verouderde cv-ketel.
Het Rijk heeft als ambitie om alle woningen in 2050 aardgasvrij te maken. Dit is een flinke opgave ondanks dat deze datum nog ver weg lijkt. In onze Duurzaamheidsagenda hebben wij aangegeven dat we de komende jaren (2018-2019) plannen gaan maken om de wijken in Leiderdorp aardgasvrij te maken, vertaald in een zogenoemde “warmtevisie” op wijkniveau. Dit willen we samen vormgeven met onze inwoners, instellingen en ondernemers.
U hoeft natuurlijk niet te wachten op de warmtevisie om uw woning te verduurzamen. In onze gemeente hebben wij een voordelige duurzaamheidslening die u kunt gebruiken voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een warmtepomp (zie hiervoor de gemeentewebsite). Landelijk loopt er via het RVO momenteel een subsidieregeling specifiek voor o.a. zonneboilers en warmtepompen. Voor meer informatie hierover (en andere duurzame maatregelen) verwijzen wij u graag door naar de website van het gemeentelijke Duurzaam Bouwloket. Via de daar vermelde energiesubsidiewijzer onder “Subsidies” komt u terecht bij de betreffende “Investeringssubsidie Duurzame Energie”. Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, laat het ons vooral weten via duurzaam@leiderdorp.nl.
F. Körner
wij hebben al met 90% van onze straat zonnepanelen aangeschaft en ook ons huis goed geisoleerd, maar wij zijn absoluut tegen aanleg van een warmtenet vanuit de Botlek, kostenverspilling, volkomen onnodig laat ze de warmte maar in de directe omgeving gebruiken. ook kan er vrij goedkoop aardgas geimporteerd worden, nederland heeft decennialang zelf aardgas geexporteerd.
Laura
Beste meneer/mevrouw Körner,
Hartelijk dank voor uw bericht. Goed te lezen dat u met uw buurtgenoten al zulke stappen heeft gemaakt op het gebied van woningverduurzaming!
Het Rijk heeft mede naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs en de ontwikkelingen in Groningen de ambitieuze koers bepaald om als land geheel gasloos te zijn in 2050. In het ontwerp-Klimaatakkoord van Nederland is als ambitie opgenomen om in 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met minimaal 49%, om uiteindelijk in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.
Zoals u wellicht weet, wordt de warmtebron voor de stadsverwarming aan de Langegracht in Leiden op korte termijn gesloten. De leiding vanuit de Rotterdamse haven komt ter vervanging van deze bron. Deze leiding met restwarmte (welke anders verloren gaat) biedt een kans om in de Leidse regio invulling te geven aan (een deel van) de klimaatdoelstellingen met betrekking tot de gebouwde omgeving. Het verschilt echter per type woning of het aansluiten op zo’n warmtenet ook de meest effectieve/economische voorziening is. U kunt zich wellicht voorstellen dat woningen gebouwd voor de jaren 60, welke vaak slecht geïsoleerd zijn, zich meer lenen voor een hoge temperatuur-warmtenet dan voor een individuele oplossing (warmtepomp). Voor woningen die beter geïsoleerd zijn (zoals die van u) zijn er ook andere technieken mogelijk.
Alle gemeenten zijn verplicht om in 2021 een ‘transitievisie warmte’ (ook wel warmtevisie/-plan genoemd) gereed te hebben. In deze warmtevisie worden op wijkniveau de mogelijke alternatieven in beeld gebracht en het tijdspad vastgelegd waarop de eerste wijken van het aardgas af gaan (lees: voor 2030). Bij dit traject zullen ook inwoners uit de betreffende wijken betrokken worden, waarbij het plan is om hier dit jaar mee te starten.
Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, kunt u ook contact opnemen via duurzaam@leiderdorp.nl.
Aad Bloem
“In de warmtevisie worden op wijkniveau de mogelijke alternatieven in beeld gebracht en het tijdspad vastgelegd waarop de wijken van het aardgas af gaan”
Op welke wijze worden de bewoners betrokken bij de alternatieven per wijkniveau? Ik woon in een wijk waar alle woningen voorzien zijn van het A Energielabel. Het lijkt mij een te kostbare zaak om hier de (te )dure warmtebuis uit Rotterdam aan te leggen. Hoe kunnen we als wijkbewoners invloed uitoefenen?
Tamara
Beste meneer Bloem,
Bedankt voor uw bericht. Zeker een hele goede vraag! Ik zou deze vraag graag willen voorleggen aan de juiste persoon, zodat we deze zo goed mogelijk kunnen beantwoorden. Ik kom hier graag binnenkort op terug.
Laura
Beste meneer Bloem,
Op dit moment werken wij aan een plan van aanpak om te komen tot een transitievisie warmte voor de gemeente Leiderdorp. Daarin zullen we natuurlijk ook kijken/bepalen hoe wij onze inwoners, instellingen en ondernemers in dit proces gaan betrekken. Het komen tot een alternatief voor een wijk hangt van verschillende factoren af, waaronder de isolatiewaarde van de woningen. De kosten van de alternatieven worden hierbij zeker meegenomen. Via deze website zal gecommuniceerd worden hoe wij onze inwoners gaan betrekken. Om niets te missen kunt u zich aanmelden voor de notificatieservice (zie de knop ‘aanmelden’), waarbij u automatisch bericht ontvangt per e-mail zodra er een nieuw bericht is geplaatst. Mocht u tussendoor nog andere vragen hebben, kan dit via deze weg of direct via duurzaam@leiderdorp.nl.
J. Bleeker
ik denk aan het plaatsen van een of 2 regentonnen.
is daar nog een regeling of subsidie voor momenteel?
Tamara
Beste meneer/mevrouw Bleeker,
Dat is een goede vraag! Momenteel zijn er geen regentonacties of -subsidies beschikbaar vanuit de gemeente. Wel is er een subsidie vanuit Fonds 1818 als ten minste drie buurtgenoten samen een plan of actie hebben om de buurt te verbeteren. Dus als je twee buren kunt vinden die ook graag regentonnen zouden willen aanschaffen, is het mogelijk een subsidie aan te vragen via Fonds 1818. Meer over de voorwaarden en aan te vragen bedragen: Fonds 1818 aanvragen
D .v.d.R
https://www.leiderdorpsweekblad.nl/reader/28938/173158/groot-groenafval-gaat-straks-weer-apart
Dit artikel las ik, en ik moet zeggen dat ik er nu helemaal niets meer van snap.
Immers wij scheiden toch al vele jaren het snoeialval met het restafval?
Wat moet ik hiermee?
gr D v.d. R
Tamara
Beste bezoeker,
Er wordt onderscheid gemaakt tussen groot en klein snoeiafval. Het kleine snoeiafval gaat inderdaad apart van het restafval in de GFT-container, maar groot snoeiafval mocht worden aangeboden als grof huishoudelijk afval. Denk hierbij aan boomstronken en takken die te groot en/of te zwaar zijn voor in de container. Deze wijziging gaat om groot snoeiafval dat werd aangeboden als grof huishoudelijk afval. Dit wordt nu apart ingezameld (opgehaald door de gemeente nadat een afspraak is gemaakt) en dus niet meer meegenomen in de route van grofvuil. Zo verkleinen we het restafval en zamelen we GOED in. Voor het klein snoeiafval verandert er op het moment niets.
Lisanne
Hallo,
Weten jullie of er van uit de gemeent een subsidie regeling komt voor het aanleggen van groene daken?
Tamara
Beste Lisanne,
Voor het aanleggen van groene daken heeft de gemeente een duurzaamheidslening. Met deze lening kunnen meerdere duurzame maatregelen getroffen worden, waar een groen dak er één van is. De lening is hier te vinden. Subsidies zijn er niet voor groene daken in Leiderdorp.
Petra Kesseler
Goedemiddag,
Ik ben eigenlijk op zoek naar subsidie voor een groen dak. Kom die mogelijk nog? Zo ja, dan wacht ik nog even.
Dank en groeten, Petra
Adri
Beste Petra,
Helaas is er geen subsidie beschikbaar voor groene daken. De gemeente heeft wel een duurzaamheidslening. Met deze lening kunnen meerdere duurzame maatregelen gecombineerd worden, waaronder een groen dak. Op deze pagina is meer informatie te vinden over de duurzaamheidslening.