Energie

Lodewijk gaat GOED! Wat doe jij?

‘Hoe ga jij je vrije tijd invulling geven als je met pensioen bent?’ Die vraag werd aan Lodewijk gesteld toen hij zo’n twee jaar geleden bijna met pensioen ging. Dat zette hem aan bewust na te denken welke aspecten uit zijn werk hem voldoening gaven en inspireerden.

Zon op Leiderdorp

Samen met vier andere Leiderdorpers richtte Lodewijk coöperatie Zon op Leiderdorp op. ‘Een heel nieuw project voor ons allemaal,’ vertelt Lodewijk. ‘Ik heb altijd bij de overheid gewerkt maar Zon op Leiderdorp is totaal anders. Het is te vergelijken met het oprichten van een eigen onderneming. Je maakt je eigen keuzes en moet initiatieven nemen. We hebben het voor een groot deel zelf in de hand.’

Het oprichten en invulling geven aan de coöperatie Zon op Leiderdorp bleek nog een hele klus met veel administratie. In december van 2019 startte het eerste project met de productie van elektriciteit.

Lodewijk bij zonnepanelen milieustraat

Er zijn zonnepanelen gelegd op een van de daken van de loods bij de gemeentelijke milieustraat en op een sporthal aan de Leeuwerikstraat. ‘De eerste projecten zijn een groot succes,’ zegt Lodewijk. ‘De certificaten waren heel snel verkocht. Nu gaan we op zoek naar het volgende dak, maar dat is best lastig. Niet alle daken zijn zomaar geschikt. De samenwerking met de gemeente is heel goed, zij faciliteren onze activiteiten en hebben het eerste dak beschikbaar gesteld. En ook Fonds1818 was een partner om de coöperatie financieel te realiseren.

Meedoen

Meedoen met Zon op Leiderdorp kan! Als eigenaar van een dak waar zonnepanelen op kunnen gaat de coöperatie heel graag met je in gesprek. Ook als je nog niet zeker weet of jouw dak geschikt is, Zon op Leiderdorp kijkt graag met je mee. En wil je meedoen als lid van de coöperatie, dan kun je jezelf inschrijven op de wachtlijst. Zodra er een nieuw dak beschikbaar is zijn er ook nieuwe certificaten te koop. En omdat de verkoop heel snel gaat, is het handig jezelf alvast op tijd in te schrijven op de wachtlijst. Ga naar zonopleiderdorp.nl om mee te doen.