Afval

Papier en karton GOED inzamelen

Het grootste deel van wat wij nu nog weggooien is eigenlijk geen afval, maar een verzameling aan grondstoffen. Grondstoffen die wij opnieuw kunnen gebruiken. En dat is hard nodig, want wereldwijd zijn er steeds minder grondstoffen beschikbaar. Daarom zamelen wij afval GOED in. Jeroen Hendriks, raadslid in Leiderdorp, vertelt waarom hij zijn afval GOED inzamelt.

De voorraad is niet oneindig

”De aarde heeft veel grondstoffen maar de voorraad is niet oneindig. We zijn nu met 7,8 miljard aardbewoners en met z’n allen gebruiken we heel wat van die grondstoffen. Of eigenlijk moet ik zeggen, VERbruiken, want veel grondstoffen gebruiken we maar één keer. Dan dumpen we ze als afval of verbranden we ze. En dat is zonde. Want de meeste grondstoffen kunnen best nog een rondje mee. Daarom scheid ik mijn afval en probeer ik zo veel mogelijk te recyclen.

Echt vaak loop ik overigens niet naar de papierbak, want de meeste kranten en tijdschriften lees ik digitaal. En dat is natuurlijk nog beter, want grondstoffen die je niet gebruikt, die hoef je helemáál niet te recyclen.”

inwoner van Leiderdorp en eigenaar van het kijk- en afhaalpunt in het voormalig Sparmuseum aan de Hoofdstraat, vertelt waarom hij het belangrijk vindt dat we meer grondstoffen gaan scheiden.

”Inzamelen doen we ook voor de toekomst van onze kleinkinderen”

“Inzamelen doen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor de toekomst van onze kleinkinderen. Wij zijn zelf al jaren bezig om zoveel mogelijk afval te scheiden en we eten zelf veel biologisch. Dit stimuleren we al vele jaren door de verkoop van biologische groenten- en fruitpakketten. Grondstoffen inzamelen en niet klakkeloos weggooien moet eigenlijk een goede gewoonte, een leefstijl, gaan worden. Zoveel mogelijk inzamelen en een schone omgeving zal uiteindelijk een goed gevoel gaan geven.”

Scheid je al papier en karton en wil je weten wat je nog meer kunt doen? Bekijk onze GOED-tips.

Automatisch op de hoogte blijven?

Meld je aan en ontvang een kort berichtje in je mailbox bij elk nieuw artikel!

  • Voer uw wachtwoord in.
  • Voer uw wachtwoord opnieuw in.