Energie

Alle financiële steun voor verduurzaming op een rij

Wij vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid krijgt om bij te dragen aan een beter klimaat door te investeren in energiezuinige toepassingen. En daar is meer financiële steun voor beschikbaar dan je misschien zou denken.

Voor particuliere woningeigenaren

ISDE (landelijk)
De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is bedoeld voor woningeigenaren die energie willen besparen en/of duurzame energie willen opwekken. Bekijk de voorwaarden op de website van het RVO.
Duurzaamheidslening (gemeente)
Leiderdorpse woningeigenaren die energiezuinige toepassingen aan willen brengen (denk aan zonnepanelen, warmtepomp, dak-/gevelisolatie etc.) komen in aanmerking voor een duurzaamheidslening. Deze lening wordt door gemeente Leiderdorp aangeboden tegen een lage rente en los je weer af, terwijl je jarenlang geld en energie blijft besparen.  De lening is niet alleen te gebruiken voor energiebesparende maatregelen, maar ook voor opwekking (bijvoorbeeld zonnepanelen) of een groen dak (sedum).

Je ontvangt de duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Kijk voor een proefberekening op hun website en voor meer informatie over het aanvraagproces en waar je voor vragen terecht kunt op deze pagina van het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket.

Voor VvE’s, ondernemers, verenigingen en stichtingen

ISDE (landelijk)
Voor 2021 stelt het Rijk 164 miljoen euro subsidie beschikbaar aan zakelijke gebruikers voor de investering in duurzame energie (ISDE), waarvan 40 miljoen voor duurzame investeringen, zoals zonnepanelen en windturbines. Bekijk de link voor de voorwaarden die vanaf 2021 gelden.
SAH voor verhuurders
Voor een VvE waar ook huurders in zitten is een speciale regeling door het Rijk opgesteld. Dit is de ‘Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen.’ Je komt hiervoor in aanmerking als jij als verhuurder volledig eigenaar bent, of voor een deel eigenaar bent en in een VvE zit met particuliere eigenaren. Dit laatste noemen we gemengd bezit of gespikkeld bezit. Let wel op: deze regeling is alleen beschikbaar voor woningen die binnen 5 jaar van het aardgas afgekoppeld worden!
Zonnepanelen grote daken (provincie)
Grootdakbezitters (niet-overheid) kunnen gebruikmaken van deze subsidie om het dak (deels) beschikbaar te stellen aan een zonnecoöperatie. Ook ideaal als je bijvoorbeeld meer panelen op jouw dak kwijt kunt dan je zelf nodig hebt.
Stimuleringsregeling (gemeente)
Deze stimuleringslening is voor VvE’s, maar ook voor verenigingen en stichtingen met een maatschappelijk belang. Dit zijn onder andere (sport)verenigingen, kerken en onderwijsinstellingen met een eigen gebouw. De aanvraag loopt via de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Voor meer informatie zie de website van het  Duurzaam Bouwloket.

Tip: Fonds 1818

Fonds 1818 geeft donaties aan stichtingen, verenigingen en groepjes particulieren ten behoeve van projecten binnen de regio. Iets wat de straat, de buurt of de wereld om je heen een stukje beter maakt, komt in aanmerking voor een financiële bijdrage.

Updates en subsidiecheck

Kijk verder op de website van het  Duurzaam Bouwloket voor het laatste nieuws van alle actuele subsidies en leningen. Je kunt via hen ook online een subsidiecheck doen, zodat je meteen ziet waarvoor je in aanmerking komt en je krijgt alle benodigde informatie toegestuurd!