Ondernemen

Terug-blik

Tour du Soleil voor ondernemers: gratis maatwerkadvies zonnepanelen!

Veel daken van bedrijven in Leiderdorp hebben geen zonnepanelen. Dat is een gemiste kans, want je kunt er veel mee verdienen. En jezelf als ondernemer indekken tegen hoge energieprijzen. Maar het is niet altijd even makkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. Daar helpt de tour du soleil bij!

Belangrijkste info over zonnepanelen

De tour is georganiseerd door vele partners samen (zie foto). Het laat zien hoeveel kennis, ervaring en netwerk er nodig is om als ondernemer aan de slag te kunnen met zonnepanelen. Zo vertelde Stichting Energieke Regio de belangrijkste aandachtspunten voordat je zonnepanelen plaatst. Ben je zelf eigenaar van het dak, huur je het of zit je in een VvE? Wat voor soort aansluiting heb je en kan jouw dak het dragen?

GOED-tip: niet genoeg tijd voor zonnepanelen, of te ingewikkeld? Je kunt (een deel van) jouw dak ook ter beschikking stellen aan de Leiderdorpse energiecoöperatie. Zo kun jij, samen met Leiderdorpers, profiteren van zonne-energie zonder al het gedoe! 

Netcongestie

Je zult het vast wel in het nieuws gehoord hebben: er is netcongestie. Liander was bij de tour aanwezig om dit toe te lichten. Je kunt het vergelijken met een vertraging op de snelweg, waarbij auto’s langzaamaan kunnen doorrijden en het nog net niet stilstaat. Daarmee ontstaat ook het idee dat je niets kunt opwekken, maar gelukkig is dat in Leiderdorp niet het geval. Juist door zelf op te wekken en achter de meter te verbruiken, draag je eraan bij dat jouw elektriciteit niet  over die zogenaamde snelwegen hoeft te reizen. Combineer dat dan wel zo veel mogelijk met het verbruik van elektriciteit gedurende de dag. Misschien vraagt dat wel een aanpassing in de bedrijfsvoering. Zonnepanelen kunnen bovendien wat opleveren, als je stroom teruglevert aan het net. Hiervoor is nog capaciteit beschikbaar op het net, maar dat kan snel veranderen. Liander denkt daar graag over mee, dus neem vooral contact op!

Business case

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe snel je zonnepanelen terugverdient, welke subsidies er zijn en hoe de business case eruit ziet. Stichting Energieke Regio heeft veel ervaring met het berekenen hiervan.

Gratis maatwerkadvies

Ondernemers en pandeigenaren gevestigd op bedrijventerrein A4-zone/Elisabethhof konden bovendien meteen een gratis maatwerkadvies zonnepanelen (t.w.v. 800 euro) aanvragen! Deze worden aangeboden door Rabobank en de gemeente Leiderdorp en uitgevoerd door Stichting Energieke Regio. Zit je op dit terrein gevestigd en was je niet bij de tour? Je kunt dan alleen deze maand nog een gratis advies aanvragen door te mailen naar: duurzaam@leiderdorp.nl.

Ben je ondernemer of dakeigenaar ergens anders in Leiderdorp? Niet getreurd, ook voor jou biedt de gemeente ondersteuning. Deze is net iets anders, namelijk maatwerkadvies voor energiebesparing én eigen opwek van energie. Dit noemen we een energiescan. Heb je daar interesse in en nog niet eerder een aangevraagd? Schrijf je dan in via deze link.

Heel veel dank aan alle organisatoren van de tour du soleil! Dit waren: Holland Rijnland, de Rabobank, Stichting Energieke Regio, winkeliersvereniging Wooon, de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV) en coöperatie Zon op Leiderdorp.

Heel veel dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd! Dit waren onder andere Liander en Mobilae Leiderdorp, die al zonnepanelen heeft (verdienen aan jouw dak: het kan dus echt!) en Showpain voor de catering.