Energie

Ontdek met deze site meteen of zonnepanelen wat voor jou zijn!

Vanaf november 2020 kunnen inwoners van Leiderdorp gebruikmaken van de website www.zonatlas.nl/leiderdorp. Hiermee zie je meteen de potentie van jouw dak voor zonnepanelen: komt er voldoende zonlicht op jouw dak en hoeveel panelen kun je kwijt?

Terugverdientijd
Zonnepanelen leveren energie die doorverkocht kan worden naar leveranciers, waarmee de panelen gemiddeld binnen 5-7 jaar terug te verdienen zijn. Het is lastig om een gemiddelde te berekenen, omdat de terugverdientijd sterk afhankelijk is van het aantal mensen in jouw huishouden, de opbrengst van elektriciteit die je aan de leverancier verkoopt en welke financiële steun er is, zoals de salderingsregeling. Zonatlas maakt dit inzichtelijk, door de dakfoto’s die zij hebben en een aantal vragen die je invult. Doordat de gemeente de samenwerking is aangegaan met Zonatlas, zijn er voor bezoekers van de site veel meer opties beschikbaar om nog beter inzicht te krijgen of zonnepanelen geschikt zijn.

Lagere energierekening
De energie die je opwekt hoef je niet af te nemen bij de leverancier. En wek je meer op dan je zelf verbruikt, kun je het overschot ook nog eens aan de leverancier verkopen! Met je zonnepanelen wek je dus jarenlang duurzame stroom op voor jouw huishouden, waar je niets voor hoeft te betalen. En dat terwijl stroom van het elektriciteitsnet elk jaar duurder kan worden (bron: Milieu Centraal). Met Zonatlas kun je ook berekenen hoe zelfvoorzienend jouw huishouden kan zijn.

 

(Deze afbeelding van het gemeentehuis is enkel om de opties van Zonatlas te laten zien; dit is geen accurate berekening.)

Aan de slag!

Met Zonatlas kun je meer dan enkel zien of jouw dak geschikt is voor de opwek van zonne-energie. Leg bijvoorbeeld de panelen digitaal op het dak en zie welke ligging het meest winstgevend is. Voeg het aantal personen in jouw huishouden en het verbruik toe, een elektrische laadpaal of een accu (elektriciteitsopslag) en zie wat dit doet met de mate van zelfvoorziening.

Het beschikbaar maken van een kaart van de zonnepotentie in Leiderdorp is een specifieke wens uit het coalitieakkoord van 2019. Wethouder Rik van Woudenberg, wethouder duurzaamheid: “Met Zonatlas willen wij inwoners graag helpen. Wanneer je maatregelen neemt is de eerste stap zien of een maatregel wat oplevert. Zonatlas helpt hierbij. Het gebruik van de site is vrijblijvend, dus ik zou iedereen die nieuwsgierig is uitnodigen eens een kijkje te nemen.”

Offerte aanvragen

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Je kunt offertes opvragen van verschillende partijen via het gemeentelijk energieloket, het Duurzaam Bouwloket. Dit loket helpt ook bij offertevergelijking. Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl/bedrijven of neem telefonisch contact op: 071- 204 30 14. Ook via Zonatlas kun je een offerte aanvragen, vanuit één partij.

 

Meer lezen over zonnepanelen.