Energie

Alles over Zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je veel geld verdienen. Panelen gaan zo’n 25 jaar mee en je investering verdien je in 6 tot 8 jaar terug. Het onderhoud aan zonnepanelen is verwaarloosbaar terwijl je jaarlijks honderden euro’s bespaart op je energierekening.

Er is nog een extra voordeel van zonnepanelen waar je niet direct bij stilstaat. Zonnepanelen geven schaduw op het dak waardoor automatisch ook de ruimte eronder, bijvoorbeeld je zolder, minder sterk opwarmt. Dus je hebt een groot deel van het jaar gratis stroom, maar óók gratis verkoeling in huis.

Voor vrijwel alle soorten daken is er wel een constructie beschikbaar waardoor je zonnepanelen kunt plaatsen. Toch is het goed om bij een aantal zaken stil te staan, voordat je de panelen aanschaft.

Haal het maximale uit je zonnepanelen

Om maximaal te profiteren van je zonnepanelen wil je dat de panelen gedurende de dag zoveel mogelijk zon opvangen. Oriëntatie op het zuiden is dan ook de ideale positie, met een hellingshoek van 37 graden. Niet elk dak voldoet hieraan, maar ook dan kun je is het mogelijk veel rendement te realiseren met zonnepanelen.

Zonatlas.nl

Op de site zonatlas.nl/leiderdorp kun je precies zien welke mogelijkheden er voor jouw huis zijn. Zaken zoals het mogelijke rendement, de eenmalige investering en de mate van zelfvoorziening vind je hier specifiek voor jouw situatie. Maar bijvoorbeeld ook wat je bespaart aan CO2-uitstoot met zonnepanelen en hoeveel jaar het duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Lees hier wat je nog meer kunt inzien met de exclusieve opties van Zonatlas voor inwoners van Leiderdorp. 

Platte daken
Ook voor platte daken zijn er mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsten. De wijze waarop de panelen worden geplaatst is anders dan bij schuine daken. Zo is de hellingshoek lager om het schaduwvlak van het paneel te verkleinen. Het paneel vangt hierdoor minder zonlicht, maar de panelen kunnen zo wel dichter tegen elkaar aan worden gezet. Hierdoor realiseer je uiteindelijk toch voldoende rendement om de investering terug te verdienen.

Houd bij een plat dak rekening met het onderhoud van het dak. Een plat dak heeft ongeveer een keer per 25 jaar onderhoud nodig. Wacht met panelen plaatsen als je tussen nu en 5 jaar je dak moet onderhouden of vernieuwen. Combineer het onderhoud met het plaatsen van de panelen. Is het onderhoud over circa 10 jaar gepland? Dan kun je nu zonnepanelen plaatsen. Houd dan rekening met ongeveer 25 euro per paneel aan kosten om de panelen zorgvuldig tijdelijk te verwijderen en terug te plaatsen.

Een tip voor woningeigenaren: bekijk de handige online Koopwijzer Zonnepanelen.

Wat is de terugverdientijd?
De terugverdientijd van zonnepanelen is sterk afhankelijk van het aantal panelen dat je kwijt kunt, hoeveel zon er op jouw dak komt hoeveel energie je verbruikt. Op basis van een gemiddelde gezinswoning met 4 bewoners en 13 panelen hebben we in 2020 onderstaande berekening gemaakt, waarbij de conclusie is dat je je investering na vijf jaar terugverdiend hebt. En wist je dat het niet eens nodig is om de aanschaf van zonnepanelen uit eigen kapitaal te betalen? De gemeente heeft een duurzaamheidslening voor investeringen zoals zonnepanelen. Deze lening is zo gunstig dat je vanaf het eerste jaar al meer uitbetaald krijgt van de energieleverancier dan dat je betaalt voor de lening!

Is mijn dak geschikt?

De constructie van je dak is belangrijk, die moet sterk genoeg zijn om de panelen te kunnen dragen. Er zijn steeds meer verschillende constructiemogelijkheden, waardoor ook steeds meer daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook op rieten daken is het mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Voor appartementen kan het soms lastiger zijn, je moet met elkaar overeenstemming bereiken voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.

Wat kan ik als huurder?
Als huurder ben je afhankelijk van de eigenaar van je woning. Deze moet toestemming geven. Als huurder kom je ook niet in aanmerking voor subsidies. Maar je kunt wel aangeven dat je graag zonnepanelen zou willen. Meer impact heb je wanneer je je wens met meerdere huurders collectief aangeeft. Steeds meer woningcorporaties en beleggers hebben mogelijkheden om huurders van zonnepanelen te voorzien. Vaak zorgt de corporatie voor inkoop en installatie en betaal je als huurder een kleine vergoeding per maand waarmee de eigenaar op lange termijn de investering terugverdient. De bijdrage is minimaal en weegt ruim op tegen de winst die je maakt met zonne-energie.

Zonnecoöperaties
Als je zelf geen (geschikt) dak hebt voor zonnepanelen of de eigenaar wil niet meewerken, dan is er altijd nog  de mogelijkheid om deel te nemen aan een zonnecollectief. In Leiderdorp is Zon op Leiderdorp actief. Door mee te doen profiteer je toch van groene energie en een financieel voordeel. Via de site Zon op Nederland vind je welke collectieve projecten er in jouw buurt actief zijn.

-->