Energie

Alles over zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je veel geld verdienen. Panelen gaan zo’n 25 jaar mee en je investering verdien je in 6 tot 8 jaar terug. Het onderhoud aan zonnepanelen is verwaarloosbaar terwijl je jaarlijks honderden euro’s bespaart op je energierekening.

Er is nog een extra voordeel van zonnepanelen waar je niet direct bij stilstaat. Zonnepanelen geven schaduw op het dak. Hierdoor warmt de ruimte eronder, bijvoorbeeld je zolder, minder sterk op. Dus je hebt een groot deel van het jaar gratis stroom, maar óók gratis verkoeling in huis.

Voor bijna alle soorten daken is er wel een constructie beschikbaar om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Toch is het goed om bij een aantal zaken stil te staan, voordat je de panelen aanschaft.

Haal het maximale uit je zonnepanelen

Om maximaal te profiteren van je zonnepanelen wil je dat de panelen gedurende de dag zoveel mogelijk zon opvangen. Oriëntatie op het zuiden is dan ook de ideale positie, met een hellingshoek van 37 graden. Niet elk dak voldoet hieraan, maar ook dan kun je veel winnen met zonnepanelen.

Zonatlas.nl

Op de site zonatlas.nl/leiderdorp kun je precies zien welke mogelijkheden er voor jouw dak zijn. Hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen, wanneer je het bedrag hebt terugverdiend, hoeveel CO2-uitstoot je bespaart en hoeveel elektriciteit je zelf verbruikt. Je vindt het er allemaal in terug.

Platte daken
Ook voor platte daken zijn er mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsten. De manier waarop de panelen worden geplaatst is anders dan bij schuine daken. De hellingshoek is lager.  Het paneel vangt hierdoor minder zonlicht, maar de panelen kunnen zo wel dichter tegen elkaar aan worden gezet. Hierdoor krijg je toch voldoende rendement om de investering terug te verdienen.

Houd bij een plat dak rekening met het onderhoud. Een plat dak heeft ongeveer een keer per 25 jaar onderhoud nodig. Wacht met panelen plaatsen als je tussen nu en 5 jaar je dak moet onderhouden. Combineer het onderhoud met het plaatsen van de panelen. Is het onderhoud over ongeveer 10 jaar gepland? Dan kun je nu zonnepanelen plaatsen. Houd dan rekening met ongeveer 25 euro per paneel aan kosten om de panelen zorgvuldig tijdelijk te verwijderen en terug te plaatsen.

Wat is de terugverdientijd?
De terugverdientijd van zonnepanelen is sterk afhankelijk van het aantal panelen dat je kwijt kunt, hoeveel zon er op jouw dak komt hoeveel energie je verbruikt. Op basis van een gemiddelde  hebben we in 2022 onderstaande berekening gemaakt, waarbij de conclusie is dat je je investering na vier jaar terugverdiend hebt. En wist je dat het niet eens nodig is om zonnepanelen te kopen van jouw eigen spaargeld? De gemeente heeft een duurzaamheidslening voor investeringen zoals zonnepanelen. Deze lening is zo gunstig* dat je  in de meeste gevallen vanaf het eerste jaar al meer uitbetaald krijgt van de energieleverancier dan dat je betaalt voor de lening!

*afhankelijk van jouw woning en verbruik. In het voorbeeld is gerekend met een rijtjeswoning, een gemiddeld jaarverbruik van 3.230 kWh en een gemiddelde energieprijs van 38,5 cent per kWh. 

Is mijn dak geschikt?

De constructie van je dak is belangrijk, die moet sterk genoeg zijn om de panelen te kunnen dragen. Er zijn steeds meer mogelijkheden, waardoor ook steeds meer daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook op rieten daken is het mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Voor appartementen kan het soms lastiger zijn, je moet met elkaar overeenstemming bereiken.

Wat kan ik als huurder?
Als huurder ben je afhankelijk van de eigenaar van je woning. Deze moet toestemming geven. Als huurder kom je ook niet in aanmerking voor subsidies. Maar je kunt wel aangeven dat je graag zonnepanelen zou willen. Meer impact heb je wanneer je je wens met meerdere huurders samen aangeeft. Steeds meer woningcorporaties en beleggers hebben mogelijkheden om huurders van zonnepanelen te voorzien. Vaak zorgt de woningcorporatie voor inkoop en installatie en betaal je als huurder een kleine vergoeding per maand waarmee de eigenaar op lange termijn de investering terugverdient. De bijdrage is minimaal en weegt ruim op tegen de winst die je maakt met zonne-energie.

Zonnecoöperaties
Als je zelf geen (geschikt) dak hebt voor zonnepanelen of de eigenaar wil niet meewerken, dan is er altijd nog  de mogelijkheid om deel te nemen aan een zonnecollectief. In Leiderdorp is Zon op Leiderdorp actief. Door mee te doen profiteer je toch van groene energie en een financieel voordeel. Via de site Zon op Nederland vind je welke collectieve projecten er in jouw buurt actief zijn.