Afval

Tips om GOED kleding te shoppen: bespaar CO₂!

Het kopen van nieuwe kleren brengt enorm veel CO₂ met zich mee. Lees hier hoeveel impact kleding heeft op het milieu én hoe je toch kan genieten van nieuwe kleding!

De impact van kleding op het milieu

Niet alleen het transport van de kleding naar Nederland kost veel CO₂, maar ook zijn synthetische stoffen zijn gemaakt van aardolie, een fossiele brandstof.  Milieu Centraal heeft berekend dat het kopen van één nieuw kledingstuk 19 kilo CO₂ kost. Dat is 114 km rijden met een dieselauto!

Behalve de CO₂-uitstoot draagt kleding als fleece ook bij aan de plastic soep door het loslaten van microplastics en wordt er veel water gebruikt om stoffen zoals katoen en zijde te maken. Tenslotte zijn sommige stoffen, zoals polyester en viscose, zeer schadelijk voor het milieu, omdat er veel gif gespoten wordt tijdens het verbouwen.

Bron: Milieu Centraal

 

Hoe kan ik dan nog genieten van nieuwe kleding?

Koop minder
Nederlanders kopen jaarlijks gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen.  Als iedere Nederlander 1 kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat nog meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle inwoners uit Den Haag én Leiden!
Doe niet mee aan fast fashion
Kies voor kleren die meerdere seizoenen mee kunnen, in plaats van een kledingstuk dat heel korte tijd heel trendy is. Of combineer klassiekers met trenditems of accessoires.  Voor een speciale gelegenheid kan je ook denken aan kleding lenen of huren.
Geef kleding een tweede leven
Koop vaker tweedehands kleding, bijvoorbeeld in een kringloopwinkel, vintage kledingzaak of online. Heb je een kledingstuk dat je graag draagt, maar nu niet meer goed past of kapot is? Bewaar het, want eens per maand komt een coupeuse naar het Repair Café. Zij repareert jouw favoriete kledingstuk weer, zodat je er nog langer van kunt genieten! Kleding die nog prima is, maar je zelf niet meer wilt dragen kun je brengen naar de Ruilwinkel.
Uitgekeken op kleding? Maak er wat leuks van!
Heb je een kledingstuk dat je toch wat te saai vindt? Wees creatief en gaan aan de slag met ‘upcyclen’. Of vraag eens in jouw omgeving of andere mensen ook veel kleding hebben die ze niet meer dragen en organiseer een kledingruil!
Koop nieuwe kleding GOED
Ga je toch voor nieuwe kleding? Kies dan voor biologische of gerecyclede stoffen  en let op keurmerken in het kledinglabel. Er zijn veel verschillende keurmerken, maar met de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal  lees je meteen wat het keurmerk inhoudt.  Zeker een handige pagina om op je telefoon open te hebben staan wanneer je winkelt!