Energie

Belangrijke veranderingen rond je energierekening in 2022

De energieprijzen zijn hard gestegen. Hiermee gaat ook de rekening flink omhoog. Om ervoor te zorgen dat de kosten niet te hoog oplopen heeft het rijk verschillende aanpassingen bedacht, die ook voor jou wat betekenen.

Energiebelasting en prijsplafond (Rijk)

Deze verandering is voor ieder huishouden in Nederland. Je betaalt nog steeds de prijs voor gas en elektra, maar (tijdelijk) minder voor belasting daarover. Hier hoef je niets voor te doen: het wordt automatisch verrekend met de volgende jaarlijkse energierekening. Lees meer over deze regeling en tips op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Ook heeft het Rijk aangekondigd dat er een prijsplafond komt voor energie. Dat betekent dat je niet meer kunt betalen voor energie dan de grens die het Rijk heeft vastgesteld. Dit geldt alleen als je niet bovengemiddeld veel verbruikt, want dan betaal je wel de marktprijs. Wat dit betekent voor bewoners in panden met blokverwarming, waar niet iedereen een eigen cv-ketel heeft, is nog niet bekend. Hier lees je er meer over.

 

Hoge rekening, lager inkomen (gemeente)

Er komen regelingen om de energierekening te verlagen. Deze zijn voor huishoudens met een kleinere beurs. Voor de extra toeslag voor huishoudens met laag inkomen lees je op deze pagina van de gemeente meer. Ook komt er een regeling om energieverbruik in huis te verlagen voor mensen met een laag inkomen. De gemeente is hier nog mee bezig om de regeling op te bouwen. We hopen dat deze regeling eind 2022 van start kan gaan.

Val je binnen de doelgroep? Dan zal de gemeente actief contact met je zoeken. Wil je zeker weten dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen, abonneer je dan op de digitale nieuwsbrief van de gemeente.

 

Wat je nu al kunt doen

Gelukkig hoef je niet te wachten op deze regelingen om wat aan jouw energierekening te doen. Hier een aantal handige tips waar je direct GOED mee aan de slag kunt gaan!

 1. BespaarteGOED-actie
  Bij deze actie kun je tot 75 euro gratis aan energiebesparende producten kopen of bestellen. En dat is dubbel winst, want behalve de gratis producten bespaar je ook nog eens op de rekening. Deze actie is alleen voor huurders in Leiderdorp.
 2. GOED-tips
  Veel kleine aanpassingen voor in huis, een heel aantal die geen geld kosten. Als je ze alle (0)71 doet kun je tot wel €450,- per jaar besparen! Het is een interactieve checklist, dus je kunt op een later moment terugkomen en weer verder afvinken.
 3. Gesprek met de energiecoach
  Voor de mensen die al best wat gedaan hebben en niet weten wat ze nog verder kunnen verduurzamen. Of juist voor de mensen die niet weten waar te beginnen. Daar is de Leiderdorpse energiecoach om je op weg te helpen en overzicht te krijgen in grotere maatregelen in huis!
 4. Duurzaam Bouwloket
  Moet je CV-ketel vervangen worden en twijfel je of je een traditionele ketel wilt of een hybride? Ben je benieuwd hoe je kunt zien of je spouwmuurisolatie hebt? Vochtige kruipruimte die je wilt aanpakken? Dit gemeentelijk energieloket geeft jou gratis en onafhankelijk advies over bouwkundige aanpassingen en (landelijke) subsidies.