comparing green earth and effect of air pollution from human action, glbal warming concept, green tree and green earth with light and arid land with air pollusion at background
Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Klimaat en het weer: wat is het verschil?

Ons klimaat op aarde verandert. Het ijs op de polen smelt in een hoog tempo, in sommige delen van de wereld zijn er steeds vaker overstromingen terwijl andere delen kampen met droogte. Maar wat is nou het verschil tussen klimaat en weer?

Klimaat versus weer

Het klimaat gaat over een periode van vele, tientallen jaren. Het weer is van vandaag de dag met een voorspelbaarheid van maximaal 3 weken. Een natte zomer of koude winter betekent nog niet dat er geen klimaatverandering meer is. Door de stijging van de temperatuur op aarde, neemt de hevigheid van weertypen toe. Zo kunnen extreem natte periodes met veel regen, worden afgewisseld door lange periodes van droogte.

De oplossing voor wateroverlast

Tijdens hevige regenbuien kan ons rioolstelsel het vele water ineens niet verwerken. Doordat de afgelopen jaren straten en tuinen enorm zijn versteend, kan het overtollige water ook niet op natuurlijke wijze wegzakken in de grond. Hierdoor komen straten blank te staan en lopen huizen soms onder water. Daarom is het zo belangrijk om meer ruimte voor levend groen te maken. Als gemeente kunnen we dit niet alleen. De helft van het grondgebied in de stad is particulier eigendom. We hebben daarom ook jouw hulp nodig om te werken aan een duurzaam dorp dat ook voor de toekomstige generaties prettig leefbaar blijft. Iedereen kan daarin kleine of grote stappen zetten; van de aanleg van een geveltuin of groen dak tot het weghalen van tegels uit jouw tuin, of misschien een gezamenlijke actie met de hele straat. Zo houden we samen Leiderdorp gezond, groen en leefbaar.

Doe je ook mee?