Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Terugblik Nationale Klimaatweek

Van 30 oktober tot en met 5 november 2023 vond de Nationale Klimaatweek plaats. De gemeente Leiderdorp en het Milieu Educatief Centrum deden natuurlijk mee met veel leuke, inspirerende en duurzame activiteiten. In deze week stimuleerden we elkaar extra om iets te doen voor een beter klimaat. Bijna elke dag waren er activiteiten voor kinderen en volwassenen. Een korte terugblik:

Leren over het klimaat tijdens het klimaatcircuit
Woensdagmiddag 1 november kwamen veel kinderen naar het Milieu Educatief Centrum om spelenderwijs te leren over klimaat en de natuur. Ze gingen in de kring aan de slag met de wateroverlasttafel. Als er een hoosbui is, hoe kun je dan wateroverlast voorkomen? Ook werden er hele mooie droomtuintjes gemaakt met vondsten uit de natuur. En kon je leren hoe je je huis warm kunt houden met de activiteit mini-huisjes IsoLeren. Wil jij ook zo’n leuke activiteit doen?

Ontdek al onze woensdagmiddagactiviteiten.

Inloopbijeenkomst over klimaat en water
Woensdagavond 1 november was er in het Milieu Educatief Centrum een inloopbijeenkomst voor inwoners over klimaatadaptatie en de watertaken van de gemeente. Er werd teruggekoppeld op de vorige bijeenkomst in april: wat is er gedaan met de gekregen input van inwoners? Vervolgens was het tijd om vooruit te kijken. Hoe kunnen we samen aan de slag met belangrijke speerpunten in de strategie: participatie, educatie en communicatie?

klimaatadaptatie Leiderdorp

Lezing klimaatburgemeester ‘Kleine beetjes helpen echt‘
Donderdag 2 november stond er een inspirerende lezing van klimaatburgemeester Natasha Schulte op het programma. Ze vertelde vol enthousiasme over ‘viral change’. Hoe kun je met jouw gedrag anderen motiveren om ook duurzamer te leven? Tijdens de brainstormsessie die volgde, werd duidelijk dat je zelf heel veel kleine dingen kunt veranderen om duurzamer te leven. Er werden posters vol geschreven met duurzame tips: op het vlak van: energie besparen, wonen, reizen, werken, biodiversiteit, gezondheid en veel meer. Want voor alles wat je doet, is er een duurzamere manier. Inspirerend!

Comfortabel zitten in de ‘warme huiskamer’
Vrijdagochtend 3 november was de allereerste editie van de ‘warme huiskamer’ in het Milieu Educatief Centrum. Door de hoge energiekosten, kan niet iedereen zijn of haar huis warm houden. Iedereen die dat nodig heeft, mocht op deze warme plek komen zitten of werken. Ook was de energiehulp aanwezig om gratis energiebesparingstips te geven. Vanaf nu is de ‘warme huiskamer’ elke vrijdagochtend van 10.00 uur tot 13.00 uur geopend.
Lees meer over de ‘warme huiskamer’

warme huiskamer Milieu Educatief Centrum

Spullen repareren tijdens het Repair Café
Vrijdagmiddag 3 november zaten de vrijwilligers van het Repair Café klaar om niet werkende apparaten, kleding met gaatjes en andere kapotte spullen weer te repareren. Zonde om alles zomaar weg te gooien. Geef je spullen een langer leven en kom voortaan ook naar het Repair Café. Elke eerste vrijdag van de maand in het Milieu Educatief Centrum Leiderdorp.
Kom naar het volgende Repair Café!

Repair Cafe Leiderdorp

Energie-thema avond Gezond leefklimaat in huis
Tijdens deze speciale avond over Energiebesparing (vrijdag 3 november), liet energiehulp Johnny Vis zien hoe je op een gezonde manier energie bespaart. Als het buiten kouder wordt, is de neiging groot om de ramen dicht te doen en de verwarming nog even niet aan te zetten. Wist je dat dit heel ongezond is? De CO2 die je uitademt kan niet weg en de lucht wordt er heel vochtig van. De aanwezigen kregen allerhande tips voor een gezond leefklimaat in huis.
Kom naar één van de andere energie-avonden

Duurzame Huizen Route
Op zaterdag 28 oktober en 4 november vond de Duurzame Huizen Route plaats. Wie zijn of haar huis wil verduurzamen, kon deze dagen online tips en inspiratie van anderen krijgen. Honderden huiseigenaren, ook in en rond Leiderdorp, openden hun deuren en deelden hun ervaringen met duurzaam wonen.
Lees meer over de Duurzame Huizen Route.

Duurzame Huizen Route Leiderdorp

Een fleurige tuin met bloemen – gratis bloembollen
De Nationale Klimaatweek werd op zondag 5 november afgesloten in het Milieu Educatief Centrum. Iedereen kon binnenlopen voor een gratis pakketje biologische bloembolletjes. Om straks in het voorjaar te kunnen genieten van een prachtige fleurige tuin. Er werden ook praktische tips voor de tuin gegeven en handige folders met tuintips.

Heb je deze leuke activiteiten in de Nationale Klimaatweek gemist? En wil je ook graag iets bijdragen? Je kunt het hele jaar door heel veel goeds doen voor het klimaat!

Kijk dan zeker eens op GOEDLeiderdorp.nl. Daar vind je elke dag tips om op een duurzame manier te leven, met aandacht voor klimaat.
Je kunt GOED ook volgen op Facebook en Twitter. Dan zie je ook regelmatig de activiteiten van het Milieu Educatief Centrum Leiderdorp voorbij komen.